Home > OCMW Brugge lanceert Onderwijscheques, ook pleegkinderen kunnen ervan genieten

OCMW Brugge lanceert Onderwijscheques, ook pleegkinderen kunnen ervan genieten

Geschreven op 22 juni 2021 om 11:34 door Mario De Wilde

De zomervakantie moet nog beginnen, maar OCMW Brugge blikt vooruit naar het volgende schooljaar en lanceert opnieuw de onderwijscheques. De cheques geven gezinnen met een beperkt budget een financieel duwtje in de rug en helpen de schoolkost dragen. Leerlingen die recht hebben op de cheques voor schooljaar 2021-2022, krijgen de korting automatisch toegekend via de schoolfactuur.

Tot 110 euro korting op de schoolrekeningen: die krijgen schoolgaande kinderen en jongeren als ze recht hebben op onderwijscheques. Kinderen uit het kleuteronderwijs genieten een korting van 45 euro per schooljaar, kinderen uit het lager onderwijs 90 euro en leerlingen uit het secundair onderwijs 110 euro.

Elien Rossey (Stad Brugge): “De onderwijscheques zijn een erg populaire tegemoetkoming voor schoolgaande jongeren in Brugge. Het voorbije schooljaar bereikten we al 1.700 financieel kwetsbare kinderen en jongeren met deze ondersteuningsmaatregel. De vlotte samenwerking met de scholen helpt om zo veel mogelijk leerlingen van het aanbod te laten genieten. Ook de brugfiguren onderwijs spelen hierin een belangrijke rol. Het bedrag van de onderwijscheques mag vanaf nu ruimer besteed worden. Ze dienden al voor schoolreizen en uitstappen binnen de schooltijden, verplichte schoolboeken, werkmateriaal en turnkledij van de school. Daarom komen sportdagen en andere activiteiten in schoolcontext bij, net als opvang en toezicht over de middag, schoolmaaltijden, en drankjes of fruit.”

Kortingen via onderwijscheques worden systematisch toegekend op basis van elke aanvraag. Ouders laten via een aanvraagformulier weten aan de school of ze recht hebben op onderwijscheques, de school past de eventuele korting toe op de schoolfactuur.

Schepen Pablo Annys: “Alle gezinnen met schoolgaande kinderen in Brugge kunnen een aanvraag doen. De korting is beschikbaar voor kinderen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, voor gezinnen in budgetbeheer met een schuldenlast, voor gezinnen in collectieve schuldenregeling. Nieuw is dat pleegkinderen recht hebben op de onderwijscheques. We motiveren gezinnen met pleegkinderen dus om ook hun aanvraag in te dienen en gebruik te maken van deze ondersteuningsmaatregel.’

OCMW Brugge is volop bezig met de verdeling van invulformulieren aan alle Brugse scholen, zodat ze goed voorbereid kunnen starten in het nieuwe schooljaar. De flexibelere besteding van onderwijscheques is voor kwetsbare gezinnen een goede zaak, zo beaamt de sector intussen zelf.

Fien Wackenier, directeur Freinetschool Context: “Onze school hecht belang aan gelijke kansen voor alle kinderen. We engageren ons om maximaal in te zetten op het gebruik van de onderwijscheques voor alle ouders die er recht op hebben. Samen met de brugfiguur informeren we deze ouders over het bestaan van de cheques en bieden we ondersteuning bij de aanvraag ervan. Op die manier streven we naar gelijkwaardigheid, openheid en betrokkenheid.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.