Home > Nu toerisme weer opleeft: maandag a.s. start bij Miras in Brugge nieuwe opleiding ‘Hotelonthaal’

Nu toerisme weer opleeft: maandag a.s. start bij Miras in Brugge nieuwe opleiding ‘Hotelonthaal’

Geschreven op 20 januari 2023 om 09:59 door Mario De Wilde

Het centrum voor volwassenenonderwijs (cvo) MIRAS start aanstaande maandag (23 januari ‘23) met de unieke opleiding ‘Hotelonthaal’ in Brugge. Na een moeilijke coronaperiode bloeit de Brugse hotelsector helemaal op. Dit brengt echter een probleem met zich mee: er is te weinig opgeleid personeel. Aan jobs geen gebrek, alleen bleven de vele vacatures in de hotelsector vaak onbeantwoord.

Bloeiende Brugse hotelsector

Stad Brugge mocht bijzonder tevreden terugblikken op de toeristische zomer van 2022. Met gerichte campagnes kon de Stad bezoekers overtuigen om in Brugge te overnachten. Er werden 225.000 verblijfstoeristen geteld die samen bijna 385.000 overnachtingen realiseerden. Dat is goed voor zo’n 80 à 90% hotelbezetting. Daartegenover staat uiteraard een hoge nood aan geschoolde medewerkers hotelonthaal. “Ik ken uitbaters van restaurants die hun zaak 2 à 3 dagen moeten sluiten omdat ze geen personeel vinden. Dat probleem beginnen wij nu ook in de hotelsector te voelen”, zegt Inge Denys (teamverantwoordelijke Toerisme & Hotel).

Unieke opleiding in West-Vlaanderen

cvo MIRAS biedt de opleiding Hotelonthaal aan in samenwerking met VDAB. Hotelonthaal wordt door VDAB erkend als knelpuntberoep. Daarnaast is er echter ook plaats voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, die zich willen omscholen, … De klasgroep is dus een mix van werkzoekenden en heroriënteerders. De opleiding is uniek aangezien cvo MIRAS de enige aanbieder is in West-Vlaanderen.

Wat houdt hotelonthaal in?

“Een job als hotelmedewerker is zoveel ruimer geworden dan enkel een verwelkoming aan de receptiebalie. Onze cursisten leren ook de nodige skills om mee te helpen aan de bar of in te springen tijdens de ontbijtservice. Daarnaast komt een verwelkoming in verschillende talen, het gebruik van hotelsoftware en het geven van toeristische info uitgebreid aan bod”, zegt Inge Denys. “Door onze contacten binnen de hotelsector zien we er persoonlijk op toe dat onze cursisten doorstromen naar de arbeidsmarkt.”

Praktisch

De lessen starten op maandag 23 januari 2023 en eindigen op vrijdag 12 mei 2023. Het basistraject hotelonthaal duurt 10 weken. Interesse? www.miras.be of mail naar inge.denys@miras.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.