Home > Nu het kittenseizoen start: Roeselare zorgt voor haar katten

Nu het kittenseizoen start: Roeselare zorgt voor haar katten

Geschreven op 17 februari 2021 om 13:00 door Mario De Wilde

Zoals elk jaar, begint nu ook in februari opnieuw het kittenseizoen. Wetend dat één kat in 16 maand tijd maar liefst voor 36 kittens kan zorgen, is het duidelijk dat dit geen evidente oefening is. Een teveel aan kittens heeft vaak dramatische gevolgen: vele kittens worden ziek en sterven vroegtijdig. Ze zorgen voor overlast in buurten en maken huiskatten ziek. Als Stad is het dus belangrijk dat we de zwerfkattenpopulatie onder controle kunnen houden. Ook als inwoner kan je de Stad daarbij helpen! Wie in z’n buurt een rondlopende zwerfkat ziet, meldt dit best aan de Stad. Die organiseert een vangactie en zorgt dat de zwerfkat gesteriliseerd of gecastreerd wordt.

Wat doet de Stad Roeselare?
Op plaatsen waar veel zwerfkatten worden aangetroffen, worden door de Stad in samenwerking met het Dierenasiel regio Roeselare, vangacties georganiseerd. De katten worden gesteriliseerd of gecastreerd en daarna op dezelfde plaats terug uitgezet. Zo wordt voorkomen dat andere katten hun territorium innemen. Een gemotiveerd team vrijwilligers ontfermt zich vervolgens over deze zwerfkatten. Deze zwerfkatbeheerders voorzien de kolonies zwerfkatten dagelijks van voeder en water. Zij houden ook een oogje in het zeil en melden zieke of gewonde zwerfkatten aan de Stad, zodat ze kunnen nagezien worden door een dierenarts. De dieren krijgen ook een voeder- en een slaaphokje. Overal worden dezelfde voeder- en schuilhokjes geplaatst, worden dezelfde voederbakjes gebruikt en wordt hetzelfde voeder aangeboden en dit in samenspraak met een dierenarts. Door deze kolonies zwerfkatten goed te verzorgen, is er minder overlast in de buurt. Zo scheuren de katten veel minder vuilniszakken open om aan voedsel te geraken.

Alle vrijwilligers, gekend bij de Stad, krijgen een identificatiepasje om te mogen voederen. Voederen zonder dergelijke pas is verboden en je riskeert zelfs een boete. Zomaar overal voeding of schuilhokken of dergelijke zetten voor dieren, is niet toegelaten. Het oogt niet mooi, is slordig en zorgt vaak voor ongedierte én voor problemen met de buren.

Heb je ook een hart voor dieren en wens je ook vrijwillig zwerfkatbeheerder te worden? Neem dan contact op met de dienst Projecten Openbaar Domein via 051 26 97 86 of pod@roeselare.be

Wat kan jij doen?
Alle huiskatten moeten steeds gesteriliseerd of gecastreerd worden: dit is wettelijk verplicht. Maar het steriliseren van jouw kat biedt alleen maar voordelen. Zo sproeien ze minder, waardoor er minder geuroverlast is. Gesteriliseerde katten vechten ook minder en worden meestal rustiger. Omdat de kat zich niet meer kan voortplanten, belanden er uiteindelijk minder katten op straat en in het asiel.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.