Home > Nu al 7.000 oude foto’s op Kortemark Verbeeldt: vroegere strijkklas is 7.000ste

Nu al 7.000 oude foto’s op Kortemark Verbeeldt: vroegere strijkklas is 7.000ste

Geschreven op 25 mei 2020 om 14:23 door Mario De Wilde

Met een foto van de vroegere strijkklas in het Margareta-Maria-Instituut in Kortemark heeft de vrijwilligerswerking van ‘Kortemark Verbeeldt’ de kaap van de 7.000 geposte beelden gerond.
Kortemark Verbeeldt bestaat intussen acht jaar en kan rekenen op de trouwe hulp van twaalf enthousiaste en door het verleden gebeten vrijwilligers, onder leiding van de gemeentelijke cultuurdienst. Maandelijks komen ze samen om de verschillende initiatieven van de vrijwilligers voor te bereiden en uit te werken. Dat gaat van tentoonstellingen uitwerken en opbouwen over het helpen met praktische moeilijkheden bij het scannen en beschrijven, tot tips om bepaalde informatie te kunnen inwinnen. Corona zette het fysieke vergaderen tijdelijk on hold, maar dat hield de vrijwilligers niet tegen om de beeldbank verder aan te vullen. Af en toe wordt er rond bepaalde thema’s gewerkt, waarbij de medewerkers dan naarstig op zoek gaan naar passende thema’s. Voor de tentoonstelling van dit jaar werd gekozen om het charmante dorp Werken in de kijker te plaatsen, maar daarover later meer.
De strijkklas van het MMI
De 7000e foto is er een van de vroegere strijkklas van het Margareta-Maria-Instituut. Het strijken gebeurde meestal met drie aan een tafel. Niet iedere leerlinge had een elektrisch strijkijzer. Op de kast aan het venster staan de opwarmingstoestellen, om de niet elektrische strijkijzers op te warmen. Deze toestellen waren verbonden aan de gasleidingen, die vooraf aangestoken werden. Het strijkijzer werd daarop geplaatst om op te warmen. Aan deze strijkijzers was ook geen thermostaat, wat gevaarlijk was om je te verbranden en ook om het te strijken voorwerp niet te verbloeien. Op het bord staat in schoonschrift de volgorde van het strijken van een servet. Iedereen had een meetlat liggen, het moest op de juiste maat gevouwen worden. Na de kookwas werden veel stukken zoals zakdoeken, servetten, keukenhanddoeken en witte manshemden in stijfsel gedompeld en opnieuw gedroogd. Vooraleer men deze gesteven stukken wilde strijken, moesten ze eerst gedampt worden. Met water besprenkelen, oprollen, zodat het stuk gelijkmatig vochtig was. Bij elke leerling staat een kommetje water op tafel. Wie een valse plooi streek, moest dit opnieuw nat maken en de plooi eruit strijken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.