Home > Noteer: donderdag 26 mei. Licht op groen voor Heilig Bloedprocessie in Brugge en dat na twee jaar afwezigheid

Noteer: donderdag 26 mei. Licht op groen voor Heilig Bloedprocessie in Brugge en dat na twee jaar afwezigheid

Geschreven op 14 maart 2022 om 17:09 door Mario De Wilde

Het is bijna drie jaar geleden dat de Heilig Bloedprocessie voor het laatst doorheen de straten van Brugge trok. In 2020 en 2021 stak het coronavirus daar immers een stokje voor, en kon er geen editie plaatsvinden. “In maart 2020 werden we verrast door de wereldwijde
opkomst van COVID-19. Hoewel alle voorbereidingen voor de processie volop aan de gang waren, moesten we er noodgedwongen voor kiezen om de ommegang voor dat jaar af te gelasten”, zegt Matthieu Clarysse, algemeen coördinator van de Heilig Bloedprocessie. “We keken toen uit naar een editie in 2021, maar zagen ook die geannuleerd worden toen bleek dat de besmettingscijfers zo hoog bleven”.
Code geel
Dat ligt op dit moment anders. De coronabarometer, die zich richt op publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten, kleurt momenteel geel. Nico Blontrock, schepen van Cultuur legt uit: “Op dit moment bevinden we ons in code geel. Dat betekent dat Covid Safe Tickets niet meer nodig zijn, dat mondmaskers niet meer gedragen moeten worden en dat er geen beperkingen zijn op capaciteit in binnenruimtes. Daardoor is het terug mogelijk om groepen mensen samen te brengen voor het passen van kledij en voor repetities. Je moet rekenen dat aan de Heilig Bloedprocessie ruim 1.700 figuranten en 300 medewerkers meewerken. Ook voor het publiek zijn er geen beperkingen. In het verleden ontvingen we gemiddeld 40.000 toeschouwers”.
Start met vertraging
Traditiegetrouw starten de operationele voorbereidingen in de maand november. Op dat moment was de epidemiologische situatie slechter dan vandaag. Matthieu Clarysse: “We hebben ervoor gekozen om het merendeel van de voorbereidingen niet op te starten op dat moment, gezien de onzekerheid die er toen was. Om de processie te kunnen laten doorgaan hebben we echt wel code geel nodig. We zijn dan ook bijzonder blij dat het er nu gunstig uitziet op dat vlak, en schieten meteen in actie voor de concrete realisatie van een prachtige editie op donderdag 26 mei. Weliswaar met heel wat vertraging, dus het wordt een race tegen de tijd om alles tijdig klaar te krijgen”.
Niet stilgezeten
Tijdens de coronapandemie heeft de organisatie niet stilgezeten. “Alle kostuums werden onder handen genomen voor een wasbeurt en een grondig nazicht”. Daarnaast zijn er veel vernieuwingen gerealiseerd. “We kunnen de vernieuwingen van drie edities presenteren in één keer. Het publiek mag zich aan een prachtig vernieuwde ommegang verwachten. Maar daar vertel ik binnenkort graag meer over – er ligt nu dringend werk op de plank”, lacht Matthieu Clarysse.
Figuranten en medewerkers
De organisatie laat weten dat alle figuranten en medewerkers die deelnamen aan de recentste editie, of die zich in het verleden als geïnteresseerde hebben gemeld, binnenkort gecontacteerd zullen worden met het verzoek om opnieuw mee te werken. “Een evenement als de Heilig Bloedprocessie is een radarwerk met heel veel elementen die bij elkaar moeten komen. De organisatie is in handen van geëngageerde vrijwilligers”, zegt Nico Blontrock. “Bel of mail niet massaal, maar geef hen even de tijd om alles te organiseren”. De organisatie is steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wie interesse heeft om een rol te vertolken in dit historisch spektakel of mee te werken achter de schermen kan zich melden via www.bloedprocessiebrugge.be.

Praktisch
De Heilig Bloedprocessie vindt plaats op donderdag 26 mei 2022, en vertrekt om 14.30 uur aan de Dijver. Zoals steeds is de processie gratis te beleven op een plaats naar keuze langs het parcours. Binnen een tweetal weken zal ook de ticketverkoop starten voor wie een zitplaats op een zitbank of tribune wil.

1 reactie

Viviane
Geschreven op 2022-05-24 07:06:01
Super, ik kijk er naar uit.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.