Home > NorthSeaChefs collectief breidt onderzoekteam fors uit naar ruim 30 leden en dit zijn ze

NorthSeaChefs collectief breidt onderzoekteam fors uit naar ruim 30 leden en dit zijn ze

Geschreven op 5 juli 2024 om 13:38 door Mario De Wilde

Opvallend is de uitbreiding naar meer dan 30 professionals bij onze NorthSeaChefs. ‘Tot nu toe beperkten we om logistieke redenen het aantal leden van het onderzoeksteam tot een twintigtal chefs voornamelijk actief in de horeca,” aldus stichter Filip Claeys. “We merkten meer en meer interesse vanuit andere sectoren zoals onderwijs, catering, viswinkels, overheid en zorgsector. Daarom besloten we om ons onderzoeksteam fors uit te breiden. Daarin is de horeca van bistro over brasserie tot fine dining nog altijd goed vertegenwoordigd. Met deze uitbreiding omspannen we zowat heel het maatschappelijk veld waar mensen van vis kunnen genieten.”

Twee jaar experimenteren

Meer dan 100 geïnteresseerden kandideerden voor een fel gegeerd plaatsje in het vijfde onderzoeksteam van NorthSeaChefs. Inderdaad, voor de vijfde keer gaat een onderzoeksteam gedurende twee jaren experimenteel aan de slag met minder bekende vissoorten uit de Noordzee. Hun bevindingen en recepten zorgen ervoor dat professionele chefs en het brede publiek nadien daarmee makkelijk aan de slag kunnen gaan. Zodat de vraag naar deze nog onbekende en zo opgewaardeerde vis kan toenemen.

Blue box met 10 kilo onbekende vis

Het mission statement van NorthSeaChefs is bekend: toekomstverzekerend gebruik van onbekende en onbeminde Noordzeevis – gevangen door Belgische vissers – verbeteren zodat eveneens volgende generaties daarvan kunnen genieten. Vier keer per jaar ontvangen de leden van het NorthSeaChefs onderzoeksteam een “blue box”, met daarin circa tien kilo aan onbekende vissoorten plus wetenschappelijke informatie waarmee ze in de keuken aan de slag moeten gaan. Hun culinaire resultaten worden nadien verzameld en voor het publiek via de website www.northseachefs.be toepasselijk en kenbaar gemaakt.

Pioniers rond duurzaamheid

NorthSeaChefs geniet tot buiten onze landgrenzen van een torenhoge reputatie op het vlak van duurzaamheid. Een begrip dat stichters Filip Claeys en Rudi Van Beylen dertien jaar geleden – en als pioniers hun tijd dus vér vooruit – reeds op de agenda plaatsten. Ze gaven als wegbereiders rond duurzaamheid het begrip een heel eigen en constructieve betekenis. Nog steeds vertalen ze het inmiddels alomtegenwoordige begrip duurzaamheid in de context van NorthSeaChefs als een toekomstverzekerend beheer van de Noordzee visgronden, zodat ook volgende generaties daarvan oordeelkundig en respectvol gebruik kunnen maken.

Internationaal gerespecteerd

Chef Filip Claeys wordt geregeld als keynote speaker uitgenodigd op internationale symposia. Om op even eenvoudige als overtuigende wijze uit te leggen hoe chefs binnen en buiten hun keukenmuren proactief en met weinig middelen toekomstbestendigend kunnen werken, waarbij alle huidige belanghebbenden (vissers, reders, verkopers, chefs en consumenten) én vooral ook de toekomstige generaties baat bij hebben.

Over NorthSeaChefs;

NorthSeaChefs is een collectief en non-profit organisatie in België opgericht in 2011 waarvan de leden…

… bijvangst valoriseren zodat ‘bycatch’ niet langer zal bestaan,
… aan elke vis respectvol een identiteit geven als volwaardig keukenproduct,
… voedselverspilling zowel op de vissersboot als in de keuken willen vermijden,
… pleiten om visgronden behoedzaam en bedachtzaam te beheren,
… streven om zo duurzaam beheerde visgronden voor de toekomst te garanderen.

Onderzoeksteam 2024-2025

Jolien Van Puyvelde (restaurant VAS, Beveren-Waas).
Baptiste Tieberghien (Lin’eau, Wielsbeke).
Pieter De Smet (AZ Zeno, Knokke).
Stefaan Urkens (Silverspoon).
Maxime Willems (Foodlab Proef).
Donald Deschagt  (Studio Zeewier).
Jonas Boel (Bar Coupé, Temse).
John Valdez (Placide, Oostduinkerke)
Lien Houbracke & Kevin Teugels (Gourmet Invent).
Koert Haesebrouck (Sodexo).
Florent Ladeyn (Klok, Brussel).
Eddy Van Den Langenbergh (Docent Sintra).
Tim Van Santen (Vlaamse Overheid).
Jordi Hiel (Studio Hiel).
Mathias Martens (M-Bistro, Nieuwpoort).
Arno Depoorter (Ander, Nieuwpoort).
Laurent Law (Rock-Fort, Brugge).
Luc DeKlerck (Bistro Mathilde, Oostende).
Tom Vanhaecke (Le Bassin, Oostende).
Alice Pollet (Brut, Elsene).
Pieter Dhaese (Pieterman, Sint-Andries).
Benny Van Torre (Markt XI, De Haan).
Kris Vallons (reBoot-Kombuis, Leuven).
Kris Vandorpe (Big Green Egg).
Lode Arnouts (Arnouts Home cooking).
Tony Brys (La Buean Vista, Brugge)
William Mathijssen (Hotelschool Gent).
Frank Dehens (Miras).
Rein Vanbockryck (Ter Duinen, Koksijde).
Mano Herrebaut(FoodBox Oostende)
Reinout Reniere (Ter Groene Poorte, Brugge).

2 reacties

Nancy Suvée
Geschreven op 2024-07-05 15:25:39
Beste, kunt u ook het volgende aanpassen aub: Frank Dehens cvo MIRAS, Brugge Rein Vanbockryck cvo MIRAS, Koksijde ( en dus niet Ter Duinen). Beide chefs werken voor het volwassenenonderwijs. Dank!
Brys Tony
Geschreven op 2024-07-05 14:41:50
Beste. Ik ben een van de leden van Northseachefs. Please wilt u es iets verbeteren?? De naam van mn Restaurant is LA BUENA VISTA, .. En niet Beaun zoals er staat.!! Dank alvast.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.