Home > Nooit nog dorst: vanaf nu is er een buiten-water-tappunt in Vloethemveld te Zedelgem

Nooit nog dorst: vanaf nu is er een buiten-water-tappunt in Vloethemveld te Zedelgem

Geschreven op 12 maart 2024 om 06:41 door Mario De Wilde

Zedelgem heeft een buiten-water-tappunt in Vloethemveld in gebruik genomen voor de bezoekers van het Vloethemveld. Het watertappunt bevindt zich langs het fiets- en wandelpad nabij het speelbos van Vloethemveld, dat wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Voortaan kunnen bezoekers aan Vloethemveld, spelende kinderen, wandelaars en fietsers er bij het watertappunt pauzeren om er lekker, gezond, fris water te drinken en dit 24/7. De kwaliteit van het water wordt periodiek gecontroleerd en geanalyseerd. Deze realisatie kadert binnen het samenwerkingsverband Vloethemveld waarbinnen de partners zorg willen dragen voor de Europese natuur en het erfgoed van Vloethemveld, en de bezoekers van het gebied een fijn bezoek bieden.

Duurzaam en gezond drinkwater 24/7

Burgemeester Annick Vermeulen en schepen van openbare werken en waterbeheersing Peter Haesaert: “Via de Watergroep kreeg de gemeente de kans om in te tekenen op een gratis buiten-tappunt. Daar zijn we graag op ingegaan want de huidige aankoopprijs van zo’n watertappunt is 10.000 euro, dus hebben we dit uitgespaard. De jaarlijkse onderhoudskosten ter hoogte van 1.500 euro/jaar neemt de gemeente op zich. Ter controle van de waterkwaliteit worden maandelijks stalen genomen. We hebben voor locatie Vloethemveld gekozen omdat er verschillende aantrekkingspunten zoals wandel- en fietsroutes zijn en er bovendien een waterleiding in de buurt ligt waar we konden op aansluiten.”

Schepen van milieu en Vloethemveld Stijn Timmerman: “Door fris en gezond drinkwater aan te bieden, willen we als bestuur mensen ook aanmoedigen om meer kraantjeswater te drinken. Kraantjeswater is niet alleen veel goedkoper dan flessenwater, maar ook veel duurzamer omdat er geen verpakking en vrachttransport nodig is. Kinderen die spelen in het speelbos in Vloethemveld, lopers,.. en alle andere bezoekers kunnen voortaan 24/7 gratis lekker en fris drinkwater tappen. Een toemaatje en weetje voor iedereen die naar het prachtige Vloethemveld op bezoek komt of er passeert. Dit drinkwaterpunt is een mooie aanvulling op de reeds gerealiseerde investeringen in het gebied waarbij er volop wordt ingezet op natuur- en erfgoedbeleving en recreatie voor verschillende doelgroepen.”

Agentschap voor Natuur en Bos, projectleider en voorzitter stuurgroep Vloethemveld Hannah Van Nieuwenhuyse: “Kraantjeswater is goed voor het milieu. We werkten dan ook graag mee aan dit initiatief van de gemeente Zedelgem. Het is fijn dat de bezoekers nu op een duurzame manier hun dorst kunnen lessen bij een bezoek aan natuurgebied Vloethemveld. Van ravotten in onze avontuurlijke speelzone, krijg je immers dorst.”

Vloethemveld is een gebied van de Vlaamse overheid en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Voor de publiekswerking, het onthaal en het beheer van het erfgoed werkt Natuur en Bos samen met de gemeenten Zedelgem en Jabbeke, de Vlaamse Landmaatschappij, het Historisch Wetenschappelijk Comité en Vloethemveld vzw.

Op de foto in bijlage toegevoegd: Burgemeester Annick Vermeulen, schepen milieu en Vloethemveld Stijn Timmerman en projectleider en voorzitter stuurgroep Vloethemveld Hannah Van Nieuwenhuyse ook namens ANB.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.