Home > Nog twee weken de tijd om Body Worlds Vital in Brugge te aanschouwen

Nog twee weken de tijd om Body Worlds Vital in Brugge te aanschouwen

Geschreven op 24 oktober 2023 om 07:59 door Mario De Wilde

Al bijna 70.000 bezoekers hebben de tijdelijke tentoonstelling Body Worlds Vital bij site Oud Sint-Jan in Brugge kunnen bewonderen. Deze fenomenale expo is nog t.e.m. 5 november te zien in de 19 de-eeuwse zalen van het voormalige stadsziekenhuis op site Oud Sint-Jan. Deze wereldbefaamde tentoonstelling van BODY WORLDS (Körperwelten) toont een unieke collectie geplastineerde, echte menselijke lichamen. De expo wil een breed publiek informeren over de verschillende aspecten van het menselijk lichaam. Van de functies en ontwikkeling van het lichaam tot de invloed van ziektes en bepaalde levensstijlen. Tegelijkertijd belicht BODY WORLDS VITAL ook de complexiteit, veerkracht en kwetsbaarheid van het menselijk lichaam.

Expo BODY WORLDS opende op 17 maart 2023 de deuren en mocht al bijna 70.000 bezoekers verwelkomen. Deze tijdelijke tentoonstelling loopt nog t.e.m. 5 november 2023.

Bezoekers kunnen een uitgebreide collectie menselijke lichamen bewonderen die bewaard zijn gebleven door plastinatie, een baanbrekend conservatieproces uitgevonden door wetenschapper en anatoom dr. Gunther von Hagens. De tentoonstelling werd samengesteld door dr. Angelina Whalley, medebedenker en conceptueel ontwerper van BODY WORLDS. Het zal bezoekers van alle leeftijden – ook iedereen die de tentoonstelling al eerder heeft gezien – een nieuwe en fascinerende kijk op het menselijk lichaam bieden die je in geen enkel biologieboek vindt.

“Het lichaam is zo fragiel en kwetsbaar, en toch zo veerkrachtig en vergevingsgezind. Het heeft een geheugen; wat we ermee doen, doet ertoe. Het heeft ook een dynamisch bewustzijn, zodat het opgeven van een ongezonde levensstijl of het aanbrengen van kleine veranderingen een verschil kan maken,” aldus dr. Whalley.

Lars van den Ham, directeur van site Oud Sint-Jan, voegt toe: “Na de wereldwijde pandemie zijn we blij om deze tentoonstelling over gezondheid en welzijn aan het publiek in Brugge voor te stellen. We hopen dat iedereen die het ziet meer te weten komt over zijn eigen lichaam en hoe dat het best te verzorgen.”

Hoogtepunten van BODY WORLDS VITAL:
• Een gevarieerde collectie plastinaten, waaronder volledige lichamen, afzonderlijke organen, orgaanconfiguraties, transparante doorsnedes, bloedvatconfiguraties en verschillende groeistadia.
• Educatieve displays zullen leerlingen van alle leeftijden kunnen boeien.
• Plastinaten van volledige lichamen in natuurlijke houdingen, zoals sporten en de liefde bedrijven, om bezoekers te laten zien hoe onze anatomie werkt in alledaagse situaties.
• Multimediadisplays helpen bij het uitleggen van veel voorkomende gezondheidsthema’s en kwalen.
• Een interactieve “Anatomische spiegel” neemt de lichaamsbewegingen van de bezoeker over en toont de kijker zijn spiegelbeeld als 3D plastinaat op een groot projectiescherm. De spiegel maakt de lagen van de onderliggende anatomie zichtbaar en laat de figuur bewegen met de lichaamshouding van de bezoeker.
• De plastinaten zijn beschikbaar dankzij het donatieprogramma van het Institute for Plastination. Meer dan 20.000 donoren hebben na hun dood hun lichaam nagelaten aan het Institute for Plastination van dr. von Hagens in Heidelberg, Duitsland.

Expo BODY WORLDS VITAL: nog t.e.m. 5 november 2023 te zien in site Oud Sint-Jan, Brugge. Tickets, openingstijden en meer informatie: bodyworlds.be

Over BODY WORLDS
BODY WORLDS VITAL maakt deel uit van de collectie BODY WORLDS tentoonstellingen, de populairste rondreizende tentoonstellingen ter wereld. Wereldwijd hebben de baanbrekende anatomische tentoonstellingen meer dan 53 miljoen bezoekers in 150 steden gefascineerd. Ze worden erkend als een geweldige kans om anatomie en gezondheid te begrijpen en meer waardering te krijgen voor wat het betekent om mens te zijn.
www.bodyworlds.com

Over site Oud Sint-Jan
Site Oud Sint-Jan bevindt zich in hartje Brugge. Hier stond het gekende 19 de-eeuwse Sint-Janshospitaal met zijn grote, gemeenschappelijke ziekenzalen. De historische gebouwen op de site zijn een trekpleister voor de vele toeristen in de stad. De zalen dienen nu als congres- en tentoonstellingsruimtes. Site Oud Sint-Jan bracht al tentoonstellingen zoals Picasso, Andy Warhol, Leonardo da Vinci en Mummies, en trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers aan uit binnen- en buitenland. www.oudsintjan.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.