Home > Nog tot zondag te bezoeken: Expo History of the Future sluit feestelijk af

Nog tot zondag te bezoeken: Expo History of the Future sluit feestelijk af

Geschreven op 7 december 2022 om 08:49 door Mario De Wilde

Aanstaande zondag 11 december is het de laatste kans om in NEST Stadslab Damme de hedendaagse kunstexpo History of the Future te bezoeken. De voorbije twee maanden was het voormalige Sint-Janshospitaal een gasthuis voor hedendaagse kunst en verbeelding.

Feestelijke afsluiter

Het laatste weekend belooft een feestelijk weekend te worden in NEST Stadslab Damme. Op zondag sluit de expo History of the Future feestelijk af met taart en een drankje. Om 14 uur geeft curator Han Decorte nog een allerlaatste keer een rondleiding waarbij ze ingaat op de dialoog tussen hedendaagse kunstenaars en de historische rijkdom van het eeuwenoude Sint-Janshospitaal. Om 16 uur snijdt burgemeester Joachim Coens de taart aan en worden de laatste bezoekers getrakteerd op koffie en gebak. Om 17 uur sluiten de deuren van het herfstseizoen.

“NEST Stadslab Damme is een plek voor erfgoed en kunst waar we kunstenaars in wording en bestaande kunstenaars willen enthousiasmeren om hun werk naar een andere omgeving dan hun vertrouwde witte muren te brengen. We zijn zeer blij met de invulling van Han Decorte met History of the Future”, zegt burgemeester Joachim Coens. “Het is verfrissend om in deze oude gebouwen al dat jong geweld te kunnen aanschouwen.”

Hedendaagse kunst in dialoog met erfgoed

Met de expo gaat curator Han Decorte op zoek naar hoe hedendaagse kunst een wegwijzer kan zijn: “Met behulp van de rijke geschiedenis van de polderstad Damme wil ik nieuwe beelden aanreiken en meerstemmigheid opzoeken in een gasthuis voor verbeelding. Het brandpunt van de expo ligt in de ontmoeting en dialoog tussen erfgoed en actuele kunst. Vertrekkende vanuit het bestaande oeuvre van de kunstenaars gaan we op zoek naar hoe hun beelden het erfgoed versterken door spiegeling of net door contrast. Bepaalde thema’s komen terug, andere thema’s brengen nieuwe openingen, waarbij verleden, heden en toekomst steeds in interactie met elkaar staan.”

Opkomend talent uit LUCA School of Arts

De jonge kunstenaars uit de LUCA School of Arts die deelnemen aan de expo dankzij steun van LUCAbreakout zijn trots dat ze met hun werk naar buiten konden treden. De studerende of net afgestudeerde jonge kunstenaars zetten met de expo hun eerste stappen in de professionele kunstwereld en dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Volgens Han Decorte kunnen jonge kunstenaars, die nog zoekende zijn naar hun eigen stem en praktijk, niet ontbreken in de kunstpoot van het Stadslab, want ze zijn nu net ook de toekomst voor onze hedendaagse kunst, motiveert de curator.

De expo is open van woensdag tot zondag, van 10.00 tot 17.00 uur. Tickets kosten 6 euro, Dammenaars en studenten kunnen de expo aan een voordelig tarief bezoeken.

Foto: Het werk van Klaas Rommelaere – Dark Uncles

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.