Nog tot maandag te bezoeken in Brugge: FLAX DNA: een ode aan vlas, vezel van de toekomst
In het iconische Provinciaal Hof in Brugge opende zopas de unieke expo FLAX DNA, een zintuiglijke beleving die de veelzijdigheid en toekomstkracht van vlas en linnen in de kijker zet. De tentoonstelling brengt het verhaal van deze historische vezel tot leven via design, kunst, technologie, innovatie en ambacht.
Curator Kathleen Claerhout, zelf ook beeldend kunstenaar en scenografe, ontwikkelde de expo in nauwe samenwerking met de steun van verschillende spelers uit de vlas- en linnensector alsook verschillende kunstenaars en designers. FLAX DNA toont niet alleen wat vlas vroeger was, maar vooral wat het vandaag en morgen kan betekenen in een wereld die snakt naar duurzame materialen en lokale productie.
Vezel met geschiedenis en toekomst
Vlas is letterlijk en figuurlijk verweven met de Vlaamse (en Europese geschiedenis). Van kledij en interieurtextiel tot technische toepassingen zoals dashboards en composietmaterialen: Belgische wevers transformeren linnen tot hoogwaardige producten die wereldwijd bekend zijn.
“Vlas is ons verleden, maar ook onze toekomst. FLAX DNA maakt zichtbaar hoe onze sector traditie combineert met innovatie, van mode tot technische toepassingen,” aldus Karla Basselier, CEO van Fedustria.
De tentoonstelling spreidt zich uit over drie verdiepingen en verrast met een mix van zintuiglijke ervaringen en indrukwekkende installaties.
Drie expo-highlights die je niet mag missen
The Golden River
Een samenwerking tussen kunstenares Anne Vanoutryve en Claessens Canvas, Belgisch producent van hoogwaardige schildersdoeken. In deze expo-installatie wordt het volledige traject van vlas tot kunstwerk zichtbaar gemaakt: van het gesponnen vlasgaren, over het met de hand geprepareerde schildersdoek, tot het uiteindelijke expressieve schilderij. Het werk verwijst symbolisch naar de Leie en haar bloeiende vlasvelden – het hart van de Belgische vlascultuur.
Textielstructuren in Dialoog
Twee kunstinstallaties, waaronder Textile Structures in Dialogue – Radiant Fibers & Illuminated Threads, waarin curator Kathleen haar creativiteit de vrije loop liet. Ze combineert er Belgische linnenstoffen met licht, gelaagde materialen en decoratieve passementerie. Deze werken brengen het rijke textielerfgoed op een poëtische en vernieuwende manier tot leven.
Innovatieve én alledaagse toepassingen
Er zijn ook vele hedendaagse objecten te zien waarin vlas een rol speelt: van auto-onderdelen, een padelracket, een mountainbikehelm of een racefiets tot muziekinstrumenten, waardepapier en isolatiematerialen. Een tastbaar bewijs dat vlas ook vandaag thuishoort in zowel de wereld van hightech innovatie als in ons dagelijks leven.
Verbondenheid van veld tot doek
FLAX DNA laat zien hoe de vlas- en linnenindustrie niet enkel gebaseerd is op ambacht en techniek, maar ook op een diepe verbondenheid — van de landbouwer die het zaadje plant tot de wever die het eindproduct creëert. Deze keten van vakmanschap en toewijding is door de generaties heen behouden gebleven, met wortels die teruggaan tot in de Middeleeuwen, maar met een blik op de toekomst.
Zoals Raymond Libeert, managing director van Libeco, het verwoordt: “Vlas en hennep zijn vezels met karakter. Ze vragen expertise op elk niveau — van het veld tot het doek. Generatie na generatie dragen we deze passie verder.”
Ook internationaal groeit de overtuiging dat vlaslinnen méér is dan een vezel alleen. Volgens Bart Depourcq, voorzitter van de Alliance for European Flax-Linen & Hemp, “belichaamt vlas een Europese manier van leven: duurzaam, lokaal en pluralistisch, met een duidelijke visie op de toekomst.”
In Vlaanderen wordt die visie gedragen door een breed netwerk. Bert Wolfcarius, voorzitter van het Algemeen Belgisch Vlasverbond, ziet dat de hele sector — van landbouwers tot machinebouwers en verwerkers — verenigd is door één rode draad: “Passie. Passie voor ‘da vlas’.”
FLAX DNA maakt het erfgoed tastbaar, voelbaar en relevant. Samen bouwen al deze spelers aan een sterk, duurzaam en toekomstgericht ecosysteem waarin vlas een prominente rol blijft spelen.
Praktisch
Locatie: Provinciaal Hof, Markt 3, Brugge
Data: 21 t.e.m. 26 mei 2025
Openingsuren: Dagelijks van 10u30 tot 18u00
Toegang: Gratis voor alle bezoekers
Meer info: www.flaxdna.be
Op de foto (vlnr) Darline Delchambre (Deltracon), Raymond Libeert (Libeco), Veronique Standaert (ABV), Kathleen Claerhout (curator Flax DNA), Daphne Renier (Fedustria), Maaike Bauwens (Fedustria) en Charlotte Libeert (Libeco)