Home > Nog tot 30 juni: expo ‘Brugges Beestig Duo. De beer en de zwaan’ in het Stadsarchief Brugge

Nog tot 30 juni: expo ‘Brugges Beestig Duo. De beer en de zwaan’ in het Stadsarchief Brugge

Geschreven op 26 april 2023 om 07:40 door Mario De Wilde

De beer en de zwaan zijn twee iconische dieren voor Brugge. Al eeuwenlang bepalen ze mee het beeld van de stad. “De beer mag zich zelfs de oudste bewoner van Brugge noemen. Het verhaal hierachter kan men, samen met verschillende andere verhalen en weetjes over de Brugse beren en zwanen, ontdekken in een kleine maar fijne tentoonstelling in het Stadsarchief”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock. De expo brengt ook hulde aan wijlen Jan Desmedt, oprichter van Mendop vzw (Mens & Dier op papier) waarmee het Stadsarchief voor deze tentoonstelling samenwerkte. PK projects Brugge stond in voor de vormgeving.

Over de alomtegenwoordige Brugse beer
De populaire televisieserie ‘Het verhaal van Vlaanderen’ heeft de Vlaamse geschiedenis weer razend populair gemaakt. Een van de afleveringen besteedt uitgebreid aandacht aan het verhaal van Boudewijn en Judith, het eerste Vlaamse gravenpaar. Wat de kijker niet te zien krijgt, is het legendarische verhaal van Boudewijn en de Brugse beer. Hoe het precies met dat verhaal zit, komt uitgebreid aan bod in de expo. Sindsdien is de beer niet meer weg te denken uit de Brugse geschiedenis en het straatbeeld. Samen met de leeuw wordt hij op den duur de vaste schilddrager van het stadswapen. Ook het Beertje van de loge, met zijn wisselende kostuums, passeert de revue. En er is in de expo nog veel meer te ontdekken over de Brugse beer.

De Brugse zwanen: van Pieter Lanchals tot de dienst Openbaar Domein
Niet alleen de Brugse beer heeft stof voor legendevorming opgeleverd. Dit geldt eveneens voor de zwanen. Volgens de overlevering is de aanwezigheid van deze sierlijke vogels een gevolg van de executie van Pieter Lanchals in 1488. Sindsdien zou Brugge door Maximiliaan van Oostenrijk verplicht zijn om ten eeuwigen dage 52 zwanen te onderhouden. In de tentoonstelling leer je dat er al veel eerder zwanen op de Brugse waterlopen waren. Je maakt er ook kennis met het verhaal van zwarte zwaan Burilda Lanchals en hoe een team van de dienst Openbaar Domein dagelijks de zwanen verzorgt.

Mens & Dier op papier vzw en Stadsarchief Brugge: een beestig goede samenwerking
Schepen Nico Blontrock: “Het Stadsarchief Brugge speelt al verschillende jaren een belangrijke rol bij het bewaren van ‘beestig’ erfgoed. Sinds 2011 is er een samenwerking met Mens & Dier op papier vzw, kortweg Mendop. Dit is een onafhankelijk archief- en documentatiecentrum over de heel verscheiden omgangsvormen tussen mensen en dieren. De expo vertelt je meer over Mendop en wijlen Jan Desmet. Laatstgenoemde was een van de stichters van Mendop en jarenlang samen met zijn echtgenote Heidi De Moor de drijvende kracht achter de vzw.”

Praktische informatie
• Locatie: Stadsarchief Brugge – Burg 11A 8000 Brugge
• Data: van 23 april tot en met 30 juni
• Openingsuren: op weekdagen tijdens de openingsuren van het Stadsarchief (https://www.brugge.be/algemene-informatie-stadsarchief) en in het weekend telkens van 9u30 tot 17u30.
• Gratis

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.