Home > Nog steeds niet geweten wie de vervuiler is van de olie op de Brugse reitjes. Reactie stadsbestuur

Nog steeds niet geweten wie de vervuiler is van de olie op de Brugse reitjes. Reactie stadsbestuur

Geschreven op 28 april 2023 om 10:46 door Mario De Wilde

Gisteren, iets na de middag, bemerkten enkele voorbijgangers een grote olieplek op de Brugse ringvaart tussen de Gentpoort en de Dampoort. De Vlaamse Waterweg en de Vlaamse Milieumaatschappij werden meteen op de hoogte gebracht. Volgens milieuschepen ging het om een zeer ernstige vervuiling waarvan de oorzaak nog niet ontdekt is. Om de vervuiling in te dammen, werd het scheepvaartverkeer volledig stilgelegd. Zo vormt de Dampoortsluis een barrière die verhindert dat de olie verder afdrijft. Tot op heden werd nog geen enkel schip of bedrijf als de boosdoener gevonden.

Intussen is er ook een reactie van het stadsbestuur van Brugge: “Gisteren in de vooravond kreeg de Stad melding van ernstige olieverontreiniging op het kanaal Gent-Oostende ter hoogte van de Kruispoort. De brandweer coördineert de aanpak van de verontreiniging in nauw overleg met de Vlaamse Waterweg. Het scheepvaartverkeer zal nog tot minstens na de middag gestremd zijn.” Burgemeester Dirk De fauw: “Rond 17 uur kwam de melding binnen bij onze diensten. De Vlaamse Waterweg, civiele bescherming en brandweer kwamen onmiddellijk ter plaatse. Rond 20 uur is de wind wat gedraaid en is er verontreiniging binnengekomen in Coupure. De brandweer legde daarop twee dammen aan om verdere verontreiniging tegen te gaan en de zwemzone in de Coupure te beschermen.”

Na een nieuwe evaluatie deze ochtend koos de brandweer ervoor het water af te trekken richting zee en tegen te houden aan de Dampoort. Daar wordt het water gezuiverd door Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen. De verontreiniging gaat gepaard met geurhinder, maar er is geen acuut risico voor de bevolking. Het scheepvaartverkeer zal vermoedelijk nog gestremd blijven tot minstens na de middag.

 

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.