Home > Nog minstens tot 2023 wachten op hondenweide in Sint-Joris bij Beernem

Nog minstens tot 2023 wachten op hondenweide in Sint-Joris bij Beernem

Geschreven op 13 juni 2022 om 17:28 door Mario De Wilde

De hondenbaasjes en viervoeters uit Beernem dienen nog zeker tot volgend jaar te wachten op de beloofde hondenweide in deelgemeente Sint-Joris. Bovendien komt de losloopzone al zeker niet op het grote grasveld achter het begraafpark langs De Kauter. Dat bleek tijdens de gemeenteraad van 2 juni 2022 uit het antwoord op een vraag van raadslid Lode Vanneste aan schepen van Dierenwelzijn Jan Vanassche. “Ik roep het gemeentebestuur op om eindelijk werk te maken van dit dossier want de nood aan een extra losloopzone in onze gemeente is en blijft groot’, stelt Vanneste.

Op de gemeenteraad van januari 2021 stelde Lode Vanneste voor om een of meerdere hondenweides in te richten in de verschillende deelgemeenten van Beernem. Hij overhandigde toen een lijvig rapport aan het gemeentebestuur met 19 potentiële locaties en 18 concrete aanbevelingen. Zijn voorstel werd toen weggestemd door meerderheidspartijen CD&V, Groen en Beernem. Enkele dagen later communiceerde schepen Jan Vanassche (Groen) in de media dat er toch een hondenweide zou komen in Sint-Joris. “We zijn intussen 17 maanden later en is er nog steeds geen enkele voortgang in het dossier”, verduidelijkt Lode Vanneste.

Gemeentebestuur heeft andere prioriteiten

Schepen Vanassche communiceerde tijdens de gemeenteraad van2 juni 2022 dat de gemeente nog steeds een gebrek aan mankracht heeft en dat het gemeentebestuur andere prioriteiten dan de aanleg van een losloopzone naar voren schuift. “Bijzonder jammer want dit dossier kun je met een minimum aan personeel realiseren. Voor de aanleg van een losloopzone zijn slechts een omheining, een toegangspoortje en wat terreinverlichting nodig.”, aldus raadslid Vanneste.

Grasveld achter begraafpark valt weg als potentiële locatie

Intussen is het ook duidelijk dat de losloopzone al zeker niet op de weide achter het begraafpark langs de Kauter zal komen. Deze site was één van de twee potentiële locaties voor de inplanting van de hondenweide. Het gemeentebestuur besliste echter eind 2021 om het terrein te laten gebruiken door een club die oefent met met telegeleide vliegtuigjes en drones. Een opmerkelijke beslissing want de vereniging in kwestie was voorheen actief op een weide langs de Knesselarestraat in Oedelem. Na verschillende klachten en bezorgdheden van omwonenden en omdat de vereniging niet beschikte over de nodige vergunning, stelde het gemeentebestuur in juni 2020 nog een raadsman aan. Die moest toen onderzoeken of er bestuurlijke maatregelen zouden kunnen genomen worden tegen de vliegclub.

Dialoog opstarten met de Vlaamse Waterweg

Zo blijft nog het eiland tussen het oude en het nieuwe kanaal over als mogelijke locatie. “Hopelijk is er in dit gebied wel een terrein beschikbaar die dienst kan doen als losloopzone. Deze site is eigendom van de Vlaamse Waterweg. Ik vraag daarom aan het gemeentebestuur snel in dialoog te gaan met dit Vlaamse agentschap. Hopelijk komt er zo eindelijk schot in de zaak want de nood aan een extra hondenweide in onze gemeente is en blijft groot bij veel viervoeters en hun baasjes ”, besluit Lode Vanneste.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.