Home > Nog één West-Vlaamse gemeente niet aangesloten bij BE-Alert en dat is Alveringem

Nog één West-Vlaamse gemeente niet aangesloten bij BE-Alert en dat is Alveringem

Geschreven op 22 maart 2023 om 07:33 door Mario De Wilde

In onze provincie is er nog één gemeente niet aangesloten op BE-Alert. Dit is een verbetering: In 2021 stond de teller nog op drie. Dat meldt West-Vlaams provincieraadslid Johan De Poorter die de cijfers opvroeg bij de gouverneur. “Het gaat hierbij om Alveringem die nog niet aangesloten is. Het gemeentebestuur van Alveringem blijft bij haar standpunt en is niet van plan om in te stappen omdat zij geen meerwaarde ziet in het platform en van oordeel is dat dit gratis zou aangeboden moeten worden. Moorslede en Ingelmunster hebben zich ondertussen aangesloten,” aldus De Poorter. In 2022 werd Be-Alert 20 keer ingezet voor een alarmering in kader van een noodsituatie en 12 keer in kader van waakzaamheid (storm, gladheid, …). Op dit moment zijn 131.000 West-Vlamingen aangesloten op BE-Alert.

Gaan voor 100 % BE-Alert proof

“Het positieve nieuws is dat er 63 van de 64 West-Vlaamse gemeentes zich hebben aangesloten. De gouverneur heeft al meermaals geprobeerd om de burgemeesters te overtuigen van het nut van BE-Alert. Het blijft echter een gemeentelijke beslissing om te nemen. Nochtans is de kost voor een abonnement gedaald. Het kost tot de helft minder voor een gemeente om een sms uit te sturen. We blijven ijveren voor 100 % BE-Alert proof,” aldus provincieraadslid Johan De Poorter.

Steden en gemeenten die BE-Alert ondertekenden, hebben net zoals de provinciegouverneur de mogelijkheid om iedereen die in de buurt van een incident is te verwittigen via sms. “Het blijft belangrijk dat iedere West-Vlaamse gemeente is aangesloten, dit ook in kader van een mogelijke provinciale ramp wat hopelijk niet zal gebeuren. Daarom hopen we dat Alveringem alsnog aansluit,” verduidelijkt provincieraadslid Johan De Poorter uit Meulebeke.

Het project BE-Alert bestaat nu bijna 6 jaar. Met BE-Alert kunnen inwoners via sms op de hoogte gebracht worden van een noodsituatie.

131.648 West-Vlaamse adressen bij BE-Alert

“Er zijn 131.648 West-Vlaamse adressen opgenomen in BE-Alert op dit moment. Dit is een stijging met 10.000 adressen ten opzichte van 2021. De groei gaat traag vooruit. Dit is ongeveer één vijfde van het aantal huishoudens in West-Vlaanderen. Dit kan nog beter. We blijven herhalen dat een nieuwe informatiecampagne door de provincie en de gemeentes kan helpen”, besluit provincieraadslid Johan De Poorter.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.