Home > Nog 9 dagen Paasvakantie: 9 redenen om Koksijde-Oostduinkerke te gaan ontdekken

Nog 9 dagen Paasvakantie: 9 redenen om Koksijde-Oostduinkerke te gaan ontdekken

Geschreven op 5 april 2023 om 10:46 door Mario De Wilde

Een zalige paasvakantie met de kids: die besteed je o.a. ook in Koksijde-Oostduinkerke. Want tijdens de eerste twee weken van april verwent deze populaire badstad je met een heleboel gezinsvriendelijke activiteiten. De negen leukste hebben we hieronder alvast voor je verzameld.

1. Paaseierenraap bij de ruïne van de Duinenabdij
Geen paasvakantie zonder paaseierenraap. Breng je zak of mandje op zondag 9 april mee naar het Abdijmuseum Ten Duinen. Vanaf 9 uur raap je daar op de archeologische buitensite een rood, blauw, groen en geel paasei bij elkaar. Liggen alle vier kleuren in je mandje? Dan krijg je een heerlijk chocolade-ei cadeau. Kijk zeker ook uit naar het gouden ei en win een extra geschenk. Ook de paashaas zal hier rondhuppelen! Je inschrijven kan gratis vanaf 30 maart via de toeristische dienst van Koksijde. Tip: wacht niet te lang, want de plaatsen zijn beperkt.

2. Paaswandeling in de Schipgatduinen
Te veel chocolade gegeten? Werk je overtollige calorieën weg tijdens de paaswandeling op zaterdag 8 april. Die schiet om 19 uur uit de startblokken op het Elisabethplein. Via de Schipgatduinen wandel je naar het Duinenhuis. Daar nestel je je op het panoramisch dakterras en observeer je de maan. Die verklapt je trouwens waarom Pasen dit jaar op 9 april valt.

3. Fietssafari vanuit het Duinenhuis
Wie liever op de trappers staat, schiet op zaterdag 8 april om 14 uur uit de startblokken. Vanuit het Duinenhuis begin je aan een 22 kilometer lange tocht. Je fietst door bossen, natuurgebieden en duinen … en ontdekt onderweg de allermooiste bezienswaardigheden van Koksijde-Oostduinkerke. Dat allemaal onder begeleiding van een professionele gids.

4. Garnaalvissers te paard
Wist je dat de garnaalvissers van Koksijde-Oostduinkerke tot het UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed behoren? Bovenop hun stoere paarden trekken ze de golvende zee in, op zoek naar het goud van de Noordzee: de grijze garnaal. Benieuwd hoe ze dat aanpakken? Je ziet hen aan het werk op het strand van Oostduinkerke op vrijdag 7 april (8.30 uur), maandag 10 april (10.15 uur, gevolgd door het koken van de garnalen op de Zeedijk), woensdag 12 april (11.30 uur) en zaterdag 15 april (15.15 uur).

5. Op billenkarroute
Met de billenkar over de zeedijk zoeven … noem het gerust nostalgie. Elke Belg maakte het als kind wel eens mee. En nu deel je die geweldige ervaring ook met je kids. Koksijde-Oostduinkerke telt namelijk drie uitgewerkte billenkarroutes. Je haalt ze gratis af bij de gocartverhuurders aan de kust of downloadt ze via de website.

6. Bezoek aan MuseOs
Het natuurhistorisch museum MuseOs verzamelt allerlei fossielen en skeletten van gewervelde dieren. Zet je dus schrap voor een dag boordevol verwondering. Zo bestudeer je een 120.000 jaar oude oerosschedel. Vergelijk je het skelet van een olifant met dat van een muis. En vergaap je je aan het immense hoofd van een potvis. MuseOs opent z’n deuren op 3, 5, 6, 10, 12 en 13 april. Telkens van 10 tot 17 uur.

7. Paasactiviteiten Abdijmuseum Ten Duinen
Plan je een bezoek aan het Abdijmusem Ten Duinen? Tijdens de paasvakantie combineer je dat met enkele fantastische gezinsactiviteiten. Zo leer je op 7 april schrijven als een middeleeuwse monnik tijdens de workshop kalligrafie. Die dag maak je ook een heuse huifkartocht. Een lokale garnaalvisser en z’n paard halen je op aan het museum en voeren je naar Kunstencentrum Ten Bogaerde en terug.

Op 14 april kruip je dan weer in de huid van een archeoloog en graaf je naar het verleden van de iconische Duinenabdij. Eerder benieuwd naar het leven van een monnik? Tijdens de paasvakantie kom je er alles over te weten dankzij een interactieve gezinszoektocht. Wie zich liever onderdompelt in de leefwereld van een kunstenaar, kan terecht in het Vanneuvillehuis. Daar grasduin je door de werken van Water Vilain.

8. Bezoek aan het Jommekeshuis
Wist je dat Jef Nys, de bedenker van de populaire Jommekesstrips, een groot deel van zijn jeugd doorbracht in Koksijde-Oostduinkerke? Hij leerde er vissen en was er getuige van de opkomst van het kusttoerisme. Je treedt in zijn voetsporen in het intussen beschermde vissershuisje Nys-Vermoote. Dat is de hele paasvakantie toegankelijk.

9. Rondstruinen op de Bloemenjaarmarkt en rommelmarkt
Naar jaarlijkse traditie sieren talloze bloemen tijdens Paaszaterdag de Zeelaan van Koksijde op de Bloemenjaarmarkt. Als tuinliefhebber kan je hier een hele dag je inspiratie komen opdoen bij meer dan 30 standhouders. Ook in Sint-Idesbald kan je zondag 9 april schatten komen uitzoeken tijdens de rommelmarkt in de Strandlaan.

Praktisch:
Toerisme Koksijde-Oostduinkerke
Zeelaan 303, 8670 Koksijde
Tel: +32 (0)58 51 29 10 – E-mail: toerisme@koksijde.be – www.visitkoksijde.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.