NMBS ziet af van verdere exploitatie van lokettenhal en kantoren in Brugs stationsgebouw
De NMBS besliste zopas om de stationshal en de bovenliggende kantoren niet meer te gebruiken. De stad kijkt vooruit en wil voor deze ruimtes vastleggen wat hier in de toekomst mogelijk is’, zegt schepen van ruimtelijke ordening Franky Demon. Het CBS besliste over de randvoorwaarden voor een toekomstige invulling. Het stationsgebouw van Brugge is een belangrijke toegangspoort tot de stad. Veel bezoekers aan Brugge nemen de trein om de stad te bezoeken of vertrekken er om de wereld te verkennen. Heel wat Bruggelingen reizen de wereld rond of pendelen naar Brugge of lopen school of studeren elders en nemen de trein. Wie heeft zijn kamp niet gestart in het station van Brugge?
De NMBS heeft in 2023 beslist om de stationshal niet langer te gebruiken en om ook de kantoorruimtes op de verdiepingen te verlaten. Het buffet en de voormalige discotheek aan het stationsplein staan reeds lang leeg. Franky Demon: ‘We vinden het jammer dat de nmbs het station niet langer gebruikt. We kiezen er als stad echter voor om vooruit te kijken. Het is hoog tijd voor een kwalitatieve herbestemming en nieuwe functies in het gebouw. We hebben als stad enkele randvoorwaarden bepaald voor die herbestemming. Zo moeten de erfgoedwaarden behouden blijven en de grandeur van het stationsgebouw afleesbaar blijven. Nieuwbouw toevoegen aan het stationsgebouw is daarom ook niet mogelijk.’
‘De stationshal met zijn muurschilderingen is een belangrijke eye-cather en moet dus publiek toegankelijk blijven. Dat mag bijvoorbeeld een foodmarkt worden, met onthaalfaciliteiten en de mogelijkheden om er op een aangename manier te wachten op de trein. Maar ook een andere semi-publiek toegankelijke functie is er mogelijk’, zegt Demon. De centrale gang tussen de sporen en de grote stationshal is een belangrijke verbindingsgang en is dus te behouden.
‘Ook toeristisch onthaal moet aan het stationsplein een plaats krijgen en past in dat verhaal van reizen van en naar Brugge’, aldus Demon. Belangrijk is dat de herbestemming qua timing samen spoort met de heraanleg van het plein en de nieuwe doorsteek onder de R30 van het station naar de binnenstad. De rest van het gebouw, op de verdiepingen, biedt veel mogelijkheden. Maar het behoud van de erfgoedelementen zoals vloeren, trappen en het seinhuis zijn te cruciaal.
Die randvoorwaarden worden aan de nmbs bezorgd zodat ze de toekomst van het stationsgebouw meer richting kunnen geven. Franky Demon: ‘het stationsgebouw moet een levendige plek worden met aandacht voor de reiziger en een leuke plek om aan te komen in de stad of om er te vertrekken. De stationshal speelt in dit verhaal een belangrijke rol en wordt dus na restauratie opnieuw publiek toegankelijk.’