Home > Vandaag belangrijke dag voor Erasmus+-project VTI Veurne

Vandaag belangrijke dag voor Erasmus+-project VTI Veurne

Geschreven op 24 april 2019 om 06:53 door Mario De Wilde

Voor het Erasmus+-project, waarbij het VTI Veurne al enkele jaren betrokken is, wordt vandaag een erg belangrijke dag. Als apotheose van de jarenlange samenwerking wordt deze voormiddag een groots kunstwerk onthuld. Dit gebeurt op het domein Batenborch in Peutie. Deze namiddag is er ook een officiële inhuldiging in het Europees Parlement, Spinelli gebouw Distribution Centre Area.

‘Europe In Change’ is de titel van een Erasmus+ project van een schoolpartnerschap met scholen uit Zweden, Italië, Griekenland, Slovenië, Portugal en België, dat de coördinerende school leverde. Het project heeft een dubbel doel. Enerzijds werken de scholen samen om STEAM-lespakketten te maken waarin Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics geïntegreerd worden. STEAM is ondertussen aan het doordringen in het dagdagelijkse leven, maar vaak heeft Art een ondergeschikte rol in dienst van de STEM-aspecten en dient bijvoorbeeld in de industrie om een product een mooier design te geven. De scholen wilden de A(rt) echter de plaats geven die het verdient door STEM dienstbaar te maken aan de “A” in het tweede luik van hun project: een kunstwerk waarin alle STEM-aspecten geïntegreerd werden. Dit kunstwerk kun je bewonderen op het domein Batenborch in Peutie, België.

Het basisconcept bestaat uit een architecturale installatie: een koepelstructuur die door zijn specifieke eigenschappen op het belang wijst van samenwerking in Europa, binnen een snel evoluerende wereld. Het kunstwerk wordt gerealiseerd door de Vlaamse kunstenaar Francesco Fransera in samenwerking met leerlingen van VTI Veurne. Typisch bij zijn installatie zijn de verwijzingen naar het feit dat in de natuur alles met alles is verbonden en juist daarom ook landen moeten samenwerken. Zijn kunstwerken zijn onderbouwend voor de wereldproblematiek van het milieu, zoals het belang van het behoud van de tropische wouden voor de klimaatbeheersing en het behoud van cultuurdiversiteit voor het welzijn van de mens. De centrale koepelstructuur is gemaakt in samenwerking met de leerlingen van de afdeling Lassen Constructie en Industriële Wetenschappen van VTI Veurne.

Op en rondom de constructie is een fries aangebracht die gecreëerd werd door de Sloveense school SGGOS Ljubljana onder leiding van Janko Brunček and Petra Žirovnik Grudnik. Die fries werkt als metafoor voor Europa in evolutie. Rondom de constructie staat een dubbele rij maskers opgesteld, zowel naar binnen (naar onszelf) kijkend als naar buiten (de wereld rondom). Deze 28 maskers stellen de Europese landen voor en worden gemaakt door de Italiaanse leerlingen van ISS Natta/Deambrosis in Sestri Levante onder regie van kunstenares Monica Marcenaro. De stalen staanders van de maskers zijn opnieuw werk van VTI Veurne. Door het scannen van een QR-code onder elk masker hoor je het verhaal van 28 “echte” Europeanen. Dit zijn Europeanen die al ettelijke jaren in een ander Europees land dan hun geboorteland wonen en dus als geen ander beseffen wat het is om Europeaan te zijn.

Gezien het thema “(studie van de) kosmos” via de STEM-facetten van de lespakketten ook in het project aan bod komt, is in de constructie een telescoop gemonteerd die het niet alleen toelaat om Europa en de wereld rondom te bestuderen, maar ook de kosmos waar de mens misschien ooit naartoe moet, wil die als soort overleven. Opnieuw via een QR-code kan de bezoeker de beelden van de kijker te zien krijgen op de eigen smartphone: je ziet en hoort een impressie met natuurbeelden van de Zweedse fotograaf Göran Strand in samenwerking met Jämtlands Gymnasium Wargentin in Östersund, dit alles op muziek van de Portugese (muziek)school Conservatório de Música do Porto in een compositie van Fernando Valente. Mevrouw Vasiliki Mavridou en de leerlingen van de Griekse partnerschool 1 Geniko Lykeio Alexandroupolis stonden in voor het maken van de film.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.