Home > Nieuws > Oostende geboren professor op rust Bert Bergs schrijft Gentse thrillers en signeert op 21 september

Oostende geboren professor op rust Bert Bergs schrijft Gentse thrillers en signeert op 21 september

Geschreven op 11 september 2019 door Gino Ester

De in Oostende geboren professor op rust Bert Bergs schrijft Gentse thrillers en zijn twee laatste thrillers, ’30 dagen’ en ‘Kopiekat’ signeert de auteur op zaterdag 21 september van 15u00 tot 16u30 uur tijdens het Literair weekend in de Standaard Boekhandel, Vlaanderenstraat 3-5, 8400 Oostende.

Over de auteur
Bert Bergs, werd in Oostende geboren onder zijn echte naam, Robert Vandenberghe. Hij liep er het Koninklijk Atheneum in de Leon Spilliaertstraat, waar het duidelijk werd dat zijn interesses zich vooral in het domein wiskunde/wetenschappen situeerden. Na zijn middelbare studies studeerde hij natuurkunde aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent. Na een jaartje interim-leraar aan het Sint-Leocollege in Brugge (waar hij toevallig ook wiskundeles gaf aan Pierre Aspeslagh/Pieter Aspe) kreeg hij een aanbod om te doctoreren. Dat bezorgde hem uiteindelijk een doctorstitel en de mogelijkheid om een academische carrière op te bouwen aan de Universiteit Gent. In 2008 zwaaide hij vervroegd af als ere-hoogleraar, doch bleef nog enige jaren vrijwillig wetenschappelijk onderzoek verrichten. In zijn volledige loopbaan was hij auteur of coauteur van meer dan 160 wetenschappelijke publicaties in internationale tijdschriften en van diverse hoofdstukken in boeken. Hij werd ook meermaals uitgenodigd als plenaire spreker op internationale conferenties. Nadat hij eind 2011 zijn wetenschappelijke carrière definitief vaarwel had gezegd, zocht hij nieuwe uitdagingen, onder meer in het schrijven van fictieverhalen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn voorkeur ging naar thrillers en misdaadromans, waarvan het onderwerp inhoudelijk en structureel het meest aanleunt bij het wetenschappelijk denken. Bert Bergs is onder zijn echte naam Robert Vandenberghe een bezige bij.

– Hij is onder andere actief betrokken bij de promotie van de Vlaamse misdaadauteurs en hun werken in het kader van een gelijknamige vereniging (VVMA www.vvma.be).

– Verder geeft hij regelmatig lezingen voor verenigingen met betrekking tot zijn andere hobby’s: muziek (geschiedenis van de blues) en luchtvaart. (Enkele jaren geleden was hij over deze onderwerpen gastspreker in de Geuzetorre in Oostende).

– Hij is sterk begaan met de problematiek van de ouderen, die in de steeds maar jonger wordende actieve samenleving worden uitgestoten (zie ook recente opinie op Knack website)

Bibliografie

• Het duivelse recept – uitgeverij Bola, Oostakker (mei 2013)
• Cirkel Twaalf – Eigenboekuitgeven.com (december 2013)
• Het Pi-algoritme – Eigenboekuitgeven.com (oktober 2014)
• 30 dagen – waanzinnige moorden in Gent – Eigenboekuitgeven.com (oktober 2015)
• Coke in voorraad – Eigenboekuitgeven.com (oktober 2016)
• Kopiekat – fraude en moord in Gent – uitgeverij aquaZZ, Arnhem (Nl) (juni 2018)
• 30 dagen – wraak en moord in Gent – (volledig herwerkte versie) – uitgeverij aquaZZ, Arnhem (Nl) (mei 2019)
Verwacht in 2020

• Coke in voorraad – Drugs en moord in Gent (heruitgave) – uitgeverij aquaZZ, Arnhem (Nl)
• Uit balans (voorlopige werktitel) – Terreur en moord in Gent – uitgeverij aquaZZ, Arnhem (Nl)

Zijn drie laatste boeken spelen zich volledig af in Gent, de stad waar de auteur al een halve eeuw woont. Het hoofdpersonage, freelance journalist Marc Ackein (een familienaam van een klasgenoot en ook een naam, die voornamelijk in Oostende voorkomt) krijgt vanaf dan ook het gezelschap van Sara Vits, hoofdinspecteur bij de Gentse Recherche. In ’30 dagen’ maakt de auteur even een knipoog naar Oostende.

Wat recensenten schrijven:

– Hij heeft de kracht van het vertellen, de snedigheid van een scenarist, en de rationaliteit van een wetenschapper. – Lukas De Vos (Knack) over de eerste versie van ‘30 dagen’.
– Globaal siert de beheerste ambitie van Bergs zijn thrillers. Een uitgebalanceerd, spannend verhaal, meer hoeft dat niet te zijn. – Lukas De Vos (Knack) over ‘Coke in voorraad’.
– De schrijfstijl van Bergs is intelligent, soms neigt het zelfs naar een tikje wetenschappelijk. – Cees van Rhienen (ThrillZone) over ’30 dagen’ .
– Een rauwe, levensechte en maatschappijbewuste en maatschappijkritische thriller met een uitstekend plot. – Peter van Bavel (De perfecte buren) over ‘Kopiekat’.
– Wie gesteld is op het neersabelen van het kwaad in een kalme betoogtrant, zal deze misdaadroman met plezier lezen – Job ter Steege (Leeskost) over ‘Kopiekat’.
– Het verhaal loopt als een hogesnelheidstrein en dendert naar een meerkoppige draak die finale heet. Ik ben onder de indruk. – Peter van Bavel (De perfecte buren) over ’30 dagen’ .
– Topspanning, verhaal met diepgang en stijl. – Marc De Pril (Biblion) over ’30 dagen’.
Waarderingen Hebban (Nederland)

Over ‘30 dagen’

Paperback – Uitgever: Aquazz (Arnhem) – ISBN9789493023208 – mei 2019

Een professor middeleeuwse geschiedenis wordt op bloederige wijze vermoord. Het team van hoofdinspecteur Frans De Nolf wordt hierdoor zwaar op de proef gesteld.
Een zakenman wordt met de dood bedreigd en vraagt journalist Marc Ackeinde zaak te onderzoeken. Is er een link met de vermoorde professor? Ackein en De Nolf gaan ieder op hun manier op onderzoek uit.

Wanneer Marc Ackein zijn jeugdvriendin Sara Vits tegen het lijf loopt, wordt alles nog ingewikkelder. Er volgen nog gruwelijk geënsceneerde moorden in Gent, waarbij de moordenaar steeds driester te werk gaat.

Is de recherche opgewassen tegen de seriemoordenaar?

Kan Ackein de moord op de zakenman verhinderen?

Uiteindelijk leidt het onderzoek naar mensen die niet zijn wie ze lijken.

Over ‘Kopiekat’

Paperback – Uitgever: Aquazz (Arnhem) – ISBN 9789078459873 – juni 2018

In de Vinderhoutse bossen wordt het naakte lichaam ontdekt van een blond meisje. Ze is gewurgd en vaginaal gemutileerd. Iets verderop ligt een doodgeschoten man in een greppel. Het wordt een hele klus voor hoofdinspecteur Sara Vits en haar team. Het vermoorde meisje is een universiteitsstudente die op kamers verblijft in Gent. Tijdens de speurtocht naar de moordenaar wordt een tweede meisje, eveneens een studente, op dezelfde manier vermoord. Op haar naakte lichaam vindt men een aanwijzing: KOPIEKAT.
Dan smijt Sara zich op een onopgeloste moord die vanonder het stof wordt werd gehaald. Ondertussen is Marc Ackein, freelance journalist en partner van Sara, financieel gesjoemel op het spoor in een Gentse cement- en betonfabriek, eigendom van Gérard Laporte. Met de hulp van een hooggeplaatste EU-ambtenaar zou hij miljoenen hebben opgestreken. Twee van Laportes kinderen hebben een lucratief baantje in het bedrijf. De oudste zoon baat een nachtclub uit. Marc Ackein die per toeval in dat etablissement verzeilt, komt daar iets te weten over de eerste moord. Fraude- en moordonderzoek doorkruisen elkaar. Uiteindelijk komt de hele familie Laporte in het vizier. Wie deed wat?

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.