Home > Mathilde Vandenbussche wint Prijs Jonge Makers

Mathilde Vandenbussche wint Prijs Jonge Makers

Geschreven op 13 december 2019 om 00:11 door Mario De Wilde

Handmade in Brugge en TURBO gingen samen op zoek naar jonge beloftevolle makers met als doel hen via deze Prijs te ondersteunen in hun ondernemerschap én hun ambacht. Uit alle inzendingen selecteerde de jury drie genomineerden: Sam Declercq, Mathilde Vandenbussche en Titus Merlin. Donderdagavond 12/12 koos de jury, na een spannende pitch van deze drie genomineerden, Mathilde Vandenbussche als allereerste winnaar van de Prijs Jonge Makers ’19!

MATHILDE VANDENBUSSCHE • TEXTIELONTWERPSTER

Mathilde studeerde af als Master in Textile Design aan het KASK, School of Arts Ghent. Met haar afstudeerproject ‘On the Hinges of the Body’ was ze al meteen één van de premiewinnaars van de Prijs voor Vormgeving 2016 van de Provincie West-Vlaanderen. Vandaag is Mathilde vooral bezig met het ontwikkelen van breiwerk op handbreimachines en wil ze graag op korte termijn haar eigen collectie op de markt brengen. Haar grote droom? Het oprichten van een eigen breistudio: een plaats waar kennis doorgegeven wordt en waar verschillende ontwerpers samen kunnen werken. Daarbij wil ze ook graag een stalenbibliotheek ontwikkelen en een website waarop de kennis open source kan worden gedeeld. Beoordeling van de jury: Hoewel het drie sterke kandidaten waren stak Mathilde er het meest bovenuit. Ze is consequent en eigenzinnig in haar werk. Mathilde gaf een zeer overtuigende pitch en getuigt van een sterke persoonlijkheid. Haar werk staat voor een ware revolutie van de handbreimachine!

https://www.instagram.com/vandenbusschemathilde
OVER DE PRIJS

Jaarlijks reikt Handmade in Brugge een label uit aan makers die op ambachtelijke wijze producten vervaardigen. Vaak vallen jonge, startende makers voor dit label uit de boot. Ze missen ervaring in het uitoefenen van hun ambacht en er is vaak nog heel wat werk aan de winkel op het vlak van hun ondernemersskills. Net daarom sloegen Handmade in Brugge en TURBO, het platform dat ondernemingszin bij Brugse jongeren en studenten stimuleert, de handen in elkaar en riepen ze deze nieuwe Prijs tot leven. Een mooi voorbeeld van kruisbestuiving tussen twee projecten met De Republiek als thuisbasis.

Makers jonger dan 30 jaar die een activiteit uitoefenen binnen het domein van de ambachten én een link hebben met Brugge konden zich in september 2019 kandidaat stellen om in aanmerking te komen voor deze Prijs. Beloftevolle makers die duidelijk het verschil maken en die beschikken over veel passie, potentieel en ambitie hadden bij de jury een streepje voor.

Uit alle inzendingen werden uiteindelijk drie genomineerden geselecteerd: Sam Declercq, Mathilde Vandenbussche en Titus Merlin. De voorbije weken stoomden zij zichzelf klaar voor hun pitch op donderdagavond 12/12 … Uiteindelijk kon Mathilde Vandenbussche de jury het meest overtuigen o.b.v. haar dossier, gesprek en pitch en mag zij zich de allereerste winnaar van de Prijs Jonge Makers noemen.

Concreet wordt Mathilde nu mee onder de arm genomen voor een intensief begeleidingstraject op maat. Hiervoor wordt het TURBO netwerk aangesproken voor het bijspijkeren van haar ondernemerskills en het makersnetwerk van Handmade in Brugge voor het versterken van haar ambachtelijke skills. Daarbovenop krijgt zij een geldprijs van €500. Een impuls om deze jonge maker een extra duw te geven richting een mooie toekomst.

www.prijsjongemakers.be

WWW.HANDMADEINBRUGGE.BE

Handmade in Brugge is een project binnen De Republiek i.s.m. de Stad Brugge.

© foto: Femke den Hollander

1 reactie

Francine Fransoo
Geschreven op 2019-12-13 08:06:35
Een dikke proficiaat Mathilde met de mooi creaties 🌞👍 en ontwerpen in wol .

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.