Home > Izegemse Mieke Deltomme brengt boek ‘Doodgewoontes en Grafsymbolen’ uit

Izegemse Mieke Deltomme brengt boek ‘Doodgewoontes en Grafsymbolen’ uit

Geschreven op 7 april 2020 om 12:21 door Mario De Wilde

Met enorme trots brengt volgende week Mieke Deltomme uit Izegem haar vijfde boek uit. ‘Doodgewoontes en Grafsymbolen’ kwam tot stand na onderzoek in Schotland. Als per toeval kwam Mieke op een zeer oud kerkhof terecht. Ze was er om de symboliek van de Rosslyn Chapel van dichterbij te bekijken. Het begin van een mooi verhaal.

Zwoegen, trekken en sleuren. Vooral in het koppeke. “Ik kan het wel” werd razendsnel afgewisseld met “Ik kan het niet.” Mieke: “Het moeilijkste was mezelf en mijn faalangst overwinnen. Na tweeëneenhalf jaar slaagde er toch in. Het is mijn eerste boek dat ik schreef, toch duurde het nog lang voor ik het uitgaf. Vier boeken gingen ondertussen voor: Het dicht-bij-me boek voor jongens en meisjes, na overlijden, Het-dicht-bij-me-boek voor volwassenen na overlijden, Partnerverlies bij senioren door ziekte en overlijden, en volgende maand komt ook Ouder worden, de zwaarte van afscheid en verlies bij senioren uit.”

Doodgewoontes en Grafsymbolen neemt je mee langs grafzerken, stervenrituelen en gewoontes rond het doodgaan, van de Middeleeuwen tot en met de Verlichting. De pest teistert deze periode en maait vele levens weg. De dood is alom tegenwoordig en sleurt wie hij ook wil met zich mee. Rijk of arm, gelovig of niet, jong of oud, … niemand ontsnapt. Mensen sterven met bosjes tegelijk, de dood en sterven maken dan ook deel uit het van het dagelijks leven. Veel verhalen met de Dood als hoofdpersonage ontstaan, maar ook in gedichten en kunstwerken. Er ontstaat zelfs een nieuwe kunststroming. Niet alleen in gedichten en in verhalen maar ook in beeld wordt weergegeven wat de dood is en hoe ‘hij’ je komt halen. Er bestaat zelfs zoiets als de Dodendans.

Dood, sterven, het heengaan, … overal waar je kijkt kom je het tegen. Tot zelfs in het medicijnkastje! Het is een uitermate boeiende periode waarbij niet alleen het sterven centraal staat maar ook een goeie manier om te sterven. Niet de gemoedsrust of vredig inslapen, wel de overgang van de ziel bespoedigen naar het hiernamaals. Ze zou weleens de levenden kunnen kwellen of in handen vallen van de duivel. Met allerlei rituelen wordt de ziel misleid, alsook de duivel. Hij ligt immers op de loer om de ziel met zich mee te nemen, voor een eeuwigheid in het vagevuur. Een plaats waar je niet wilt in terecht komen. Maar wat is het ontstaan van het Vagevuur, en hoe ging dat in zijn werk?

Veel van onze huidige rituelen en doodgewoontes kent zijn oorsprong bij de Oud Germanen. Ze werden overgenomen en verbasterd door de Kerk en zijn tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik. In het tweede deel van het boek staan we stil bij de grafsymbolen. Ze vertellen het verhaal van de gestorvene. Wanneer je de taal van de symbolen kent ontwar je in een simpele oogopslag wat de symboliek betekent. Wat betekent het kruis werkelijk op een graf? En waarom is een roos een veel voorkomend funerair teken? Veel van de grafsymbolen zijn we als normaal gaan beschouwen en slaan er geen acht meer op, maar wat is de werkelijke betekenis van de notering van de stervensdatum, en zijn de her en der aangebrachte bogen en zuilen enkel voor het oog bestemd, of zit er een betekenis achter? In het boek kom je dit en nog veel meer te weten.

Het boek telt 291 pagina’s en is te verkrijgen in de boekhandel, het kost er 29,95 euro. Voor 25 euro is het rechtstreeks te koop via Mieke Deltomme. Dit doe je door te mailen of te bellen naar info@rouwenverliesVlaanderen.com of 0497/202.181. Ook de eerder verschenen boeken zijn te koop zowel via de boekhandel, en voor een goedkoper prijsje rechtstreeks via mij. Wil je een lezing over één van deze thema’s? Neem gerust contact op.

1 reactie

Mieke Deltomme
Geschreven op 2020-04-07 12:41:39
Bedankt voor het mooi artikel. Groetjes, Mieke Deltomme

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.