Home > Geheel vernieuwde Canadabrug in Brugge officieel geopend

Geheel vernieuwde Canadabrug in Brugge officieel geopend

Geschreven op 23 juni 2019 om 18:23 door Mario De Wilde

Gisteren werd de Canadabrug in Brugge officieel ingehuldigd door De Vlaamse Waterweg nv en stad Brugge. De Canadabrug was aan vernieuwing toe en onderging een ingrijpende renovatie. De bovenbouw van de brug werd volledig vernieuwd en ook de leuningen werden hersteld. Bij de renovatie was er veel aandacht voor de erfgoedwaarde van de brug. Zo werden de bizons op de brug tijdelijk in een houten hokje ‘op stok gezet’ om beschadiging te voorkomen. De vernieuwde Canadabrug is sinds eind mei open voor het wegverkeer, maar is nu volledig afgewerkt. De brug werd vandaag officieel ingehuldigd door De Vlaamse Waterweg nv en de stad Brugge.

“Vlaanderen investeert volop in Brugge. Zo investeerden we via De Vlaamse Waterweg nv 1 miljoen euro voor de renovatie van de Canadabrug en de bouw van twee nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen ernaast”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “We pakken trouwens heel wat Brugse bruggen aan. Op de planning staat onder andere nog de Steenbruggebrug en de renovatie van de Bombardierbrug.” Burgemeester Dirk De fauw: “Als stadsbestuur zijn we bijzonder verheugd dat de Canadabrug een grondige renovatie kreeg. Deze brug die in de volksmond gekend is als de Buffelbrug, is een belangrijke verbindingsweg voor al wie in Christus-Koning woont of deze levendige wijk bezoekt. We staan ook nog even stil bij het historische feit dat het in september precies 75 jaar geleden zal zijn dat Brugge via deze brug door de Canadezen werd bevrijd. Naast het functionele aspect heeft deze vernieuwing hiermee dan ook een grote symbolische betekenis voor ons.”
Nieuwe, innovatieve fietsers- en voetgangersbruggen
Aan de naastgelegen houten fietsers- en voetgangersbruggen stelde de waterwegbeheerder eind 2016 ernstige schade vast. Er werden herstellingswerken uitgevoerd in afwachting van een definitieve, duurzame oplossing. Tijdens de renovatie van de Canadabrug werden beide fietsers- en voetgangersbruggen afgebroken en vervangen door nieuwe bruggen uit composiet. Dit materiaal heeft heel wat voordelen: het is licht, stevig en niet gevoelig voor corrosie. Bovendien gaat composiet langer mee en vraagt het materiaal weinig onderhoud. De twee nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen zijn sinds eind maart in gebruik.

(©)Foto Bouwkron

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.