Home > Nieuws > En dan was er…de plechtige opening van nieuwbouw Syntra West Brugge

En dan was er…de plechtige opening van nieuwbouw Syntra West Brugge

Geschreven op 13 augustus 2019 door Mario De Wilde

Syntra West opende gisteren haar nieuw onthaalgebouw in Brugge. Het tweede deel, ‘Porta Magna’ (Syntra West ’s kennis- en expertisecentrum), zal in het najaar toegankelijk zijn voor de medewerkers. Syntra West plande de voorbije jaren meerdere investeringen in infrastructuur. De opleidingsverstrekker startte na de zomer van 2017 de bouwwerken aan het nieuw hoofdgebouw. De grondwerken voor het tweede nieuwe bedrijfsgebouw ietwat verderop in de Spoorwegstraat startte wat later datzelfde jaar. Tegen de start van het zomerverlof ‘19 werd het nieuwe hoofdgebouw opgeleverd. Dit gebouw is geconcipieerd als een schakelvolume tussen twee gebouwen met ongelijke verdiepen. Met dit schakelvolume worden alle verdiepen van beide naast elkaar liggende gebouwen aan elkaar gekoppeld. Hetgeen de toegang faciliteert voor mindervaliden, rollend materiaal, en logistiek. Een groot deel van de ruimte gaat als een logisch gevolg hierdoor naar trappen, een schuine helling en lift met de nodige stopplaatsen. Deze circulatiezone heeft ook een dubbele functie als netwerkplaats.

Medewerkers en cursisten kunnen zich binnen het nieuwe gebouwengeheel bewegen zonder dat ze zich hiervoor naar buiten dienen te begeven. De onthaalbalie is vlot bereikbaar én herkenbaar vanaf de Spoorwegstraat voor voetganger en openbaar vervoer.
Op het gelijkvloers wordt een nieuwe cafetaria ‘Levels’ ingericht, los van gangen en circulatie. En op het eerste verdiep worden lokalen ingericht, die op middellange termijn ook het verder gelegen bedrijfspand ‘Arnolfini’ zullen vervangen. Het centraal gebouw is wit om voldoende op te vallen tussen het groen. Grote delen van de gevel zijn in wit aluminium uitgewerkt, om de reiniging – in de nabijheid van het groen – te faciliteren. Er worden lamellen als zonnewering voorzien vóór de ramen. Uiteraard wordt voldaan aan de wettelijke E-norm. Het huidige onthaalgebouw – dat al dateert van 1960 – wordt vanaf het zomerverlof gemoderniseerd en aangepast aan de huidige brand- en ventilatienormen. Het gebouw zal terug een eigentijdse look krijgen, rekening houdend met de huidige stevige en karaktervolle look van dit pand. Het pand, dat bovendien op de inventarislijst bouwkundig erfgoed staat van Stad Brugge.

De afbraakwerken van site ‘Barbiaux’ startten december 2017. De doorlooptijd van de werken voor deze nieuwbouw werd initieel voorzien op anderhalf jaar. In de praktijk worden de burelen tegen einde ’19 in gebruik genomen. Deze nieuwbouw die het innovatie- en kenniscentrum van de groep Syntra West zal huisvesten bevat 3 bouwlagen met een grootte van 2.200 m2. Een investeringskost van ruim €3,5 mio. Een standaard energieconcept, zoals meerdere decennia aangehouden werd, nl. een gasgestookte of stookoliegestookte verwarmingsketel met radiatoren op een hoog verwarmingsregime (aanvoertemperatuur 80°C en retourtemperatuur 60°C), eventueel aangevuld met een gedeelte vloerverwarming, ventilatie d.m.v. luchtbehandelingsgroepen al of niet met gedeeltelijke warmterecuperatie en voor koeling een koelmachine met ventilo-convectoren of cassette-units in het plafond kan niet meer voldoen om de opgelegde eisen te halen. Daarom kozen we voor BBT (Beste Beschikbare Technieken) : duurzame warmteproductie o.a. grondwater warmtepomp op een BEO*-veld en met betonkernactivering) wat tevens resulteert in het overbodig maken van koeling in de zomer. De nieuwbouw zal voldoen aan een E peil van 50, en een K peil van 30.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.