Home > Elektrische deelsteps Circ van start in Kortrijk: maximum 10 km/u in winkel- en wandelzone

Elektrische deelsteps Circ van start in Kortrijk: maximum 10 km/u in winkel- en wandelzone

Geschreven op 18 juli 2019 om 17:09 door Mario De Wilde

Kortrijk start vandaag een proefproject met deelsteps van het bedrijf Circ in het centrum van de stad. Meer specifiek worden 50 elektrische deelsteps op 15 strategische locaties in het centrum van de stad geplaatst. Het systeem werkt net zoals het groene Mobit deelfietsensysteem waarbij je via je smartphone, in dit geval de app Circ, ziet waar in de buurt een beschikbare e-step zich bevindt. Vervolgens kan je eveneens met je smartphone de step ontgrendelen, en je bent vertrokken. Na gebruik kan je de step achterlaten binnen de operationele zone Kortrijk. Het ontgrendelen van de step kost je 1€ vervolgens wordt er per minuut rijden 15 eurocent aangerekend voor het gebruik van de step. Schepen Axel Weydts: “Dergelijke nieuwe vormen van mobiliteit zijn perfecte aanvullingen op andere vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer, de wagen, de fiets, … Met de trein naar Kortrijk en dan met de step naar je bestemming? Vanaf vandaag wordt dat kinderspel. Ook andere korte verplaatsingen binnen de stad kunnen makkelijk met een deelfiets of deelstep.”

Proefproject

Dit gaat om een tijdelijk proefproject van enkele maanden. Wekelijks zal de stad een rapport krijgen van het gebruik van de steps. Hoeveel worden ze gebruikt? Waar rijden ze vooral? Dit project zal ons meer inzicht verschaffen. Eind dit jaar wil de stad in zee gaan met een vaste aanbieder die daarvoor na een concurrentiebeding een vergunning zal krijgen.

Go en No Go zones

De zone waar met de steps zal kunnen gereden worden bevindt zich binnen de kleine ring van Kortrijk (R36). Na de evaluatie van het proefproject is het de bedoeling de operationele zone uit te breiden naar belangrijke locaties buiten het centrum, zoals ’t Hoge met de hogeschool- en universiteitscampus en belangrijke bedrijventerreinen. Specifieke zones binnen het centrum worden ook no-go zones waar met de step niet zal kunnen gereden worden. Het zal bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om met de steps op bus- en treinperrons te rijden. Het bedrijf Circ voorziet dagelijks zelf de herverdeling van de elektrische deelsteps zodanig dat deze de volgende dag opnieuw beschikbaar zijn op de strategische ‘hotspot’ locaties in het centrum van de stad. Het stationsplein, de Grote Markt, Het Nelson Mandelaplein, … zijn maar enkele voorbeelden waar je de steps zal kunnen terugvinden.

Veiligheid

Ook rond de veiligheid van het stepgebruik werd er nagedacht. Zo zal in het winkel- wandelgebied maximaal 10 km/u gereden kunnen worden met de steps in plaats van een maximale snelheid van 18 km/u. Schepen Axel Weydts: “We raden, net zoals het bedrijf Circ, de gebruiker van de step sterk aan om een helm te gebruiken bij de verplaatsingen met de elektrische deelsteps.”

Over Circ

Circ (voordien Flash) werd eind 2018 opgericht. Ondertussen zijn hun elektrische deelsteps nu beschikbaar in elf landen (België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland). Met Kortrijk levert Circ zo hun elektrisch deelstepsysteem in 10 Belgische steden. In Kortrijk waren eerder gesprekken met het West-Vlaamse bedrijf V-Steps die de Troty steps in Kortrijk zouden lanceren. V-steps besliste echter om over te stappen op de deelsteps van Circ. General Manager Benelux – Circ, Kurt Van Landeghem: ”De kwaliteit van onze steps, die een eigen ontwerp zijn, blijft niet onopgemerkt. Veiligheid en betrouwbaarheid staan centraal in het ontwerp van onze steps en V-Step kiest daar nu voor. Voor de gebruikers in Antwerpen en Kortrijk betekent dit gewoon dat ze de Circ-app moeten downloaden en voortaan op zoek moeten gaan naar een Circ step”.

1 reactie

HERMON futsum
Geschreven op 2019-07-25 11:43:42
We need help

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.