Home > Drie West-Vlamingen stellen morgen ‘Zakboek voor de bijentuin’ in Oedelem voor

Drie West-Vlamingen stellen morgen ‘Zakboek voor de bijentuin’ in Oedelem voor

Geschreven op 15 mei 2019 om 10:37 door Mario De Wilde

Morgenavond wordt in het LTI-Oedelem (Beernem) een nagelnieuw ‘Zakboek voor de bijentuin’ voorgesteld. Drie West-Vlaamse auteurs bundelden daarvoor hun kennis en gingen voor een totaal aparte insteek: maak tuin en buurt gezellig voor jezelf en laat bijen mee profiteren. Het heet dan wel ‘Zakboek voor de bijentuin’, maar in je zak steek je het boek niet. Het is namelijk 176 pagina’s dik en flink groot. Tegelijk wordt heel wat meer besproken dan ‘tuin’. Ook balkons zevenhoog schoolspeelplaatsen, wegbermen, openbaar groen en bedrijventerreinen krijgen handige tips en plantenlijsten toegespeeld om extra kleur te genereren. “We willen vooral het gezellig en mooi maken van tuin en buurt in de kijker zetten en dat natuurlijk vooral met bijvriendelijke planten” zegt initiatiefnemer Bart Vandepoele. Hij is coördinator van de Vlaamse Week van de Bij en dus op en top expert. Een jaar geleden klopte hij aan bij uitgeverij Lannoo en kreeg daar groen licht voor het project! Hij schreef het boek echter niet alleen, maar liet zich bijstaan door collega Bruno Remaut, beslagen partner in het uitwerken van sensibilisatieacties voor een betere leefomgeving en Marc Verachtert, tuinjournalist voor andere Het Nieuwsblad en flink wat lifestyle- en tuinmagazines.

Imkers genoeg!
De drie bundelden hun visie en ervaringen en maakten van het Zakboek een heus feel-good en hands-on boek voor een breed publiek. Aanzetten tot het zelf imker worden, doet het absoluut niet. Integendeel. Er wordt zelf gewaarschuwd dat imkerij een absoluut tijdopslorpende bezigheid is met steeds vaker ontgoochelingen. “Honingbijen hebben het extreem moeilijk. Dat ligt niet alleen aan pesticiden of gewijzigde landbouwvoering, maar ook aan ziekten en het wijzigende weer. Bijen moeten tegenwoordig al van maart tot ver in oktober bloemen bezoeken om voldoende voedsel te vinden. We moeten dus zorgen voor extra bloemen, van lente tot herfst en liefst overal”.

Planten anders bekeken
Bloemen planten doe je in eerste instantie ook voor jezelf, argumenteert Marc Verachtert. “Een balkon, tuin of buurt wordt eens zo gezellig met bloemen. Maar tegelijk draag je flink bij aan een meer gezonde leefomgeving. Een bloemrijke tuin en buurt gaat voor meer biodiversiteit, waarin lastige insecten amper kansen hebben. Er zijn meer lieveheersbeestjes, tuinvogels en andere tuinbondgenoten die de lastige insecten weg houden en zorgen voor een betere bestuiving van groenten en fruit”.
Het boek vermeld hoe en waar je het kan doen, incluis handige plantenlijsten. Gewone tuinplanten passeren de revue, maar er wordt ook flink buiten het normale tuingebeuren geblikt en dat vanuit praktijkervaringen. Marc experimenteert al jaren en rijkelijk met het in bloei laten komen van groenten, het gebruik van alle mogelijke fruitsoorten en veelheid aan bordersystemen. Bart en Bruno trekken dan weer volop de kaart van dubbelspel van kruiden -klaar om te gebruiken maar ook bloeiend en dus met eetbare bloemen-, bloemenweiden en bloeiende planten in openbaar groen.

Geen bouwstop voor bijen
De bij -zowel honingbij als nuttige solitair levende bijen- blijven echter de graadmeter van de natuurlijkheid van je tuin. Vandaar dat het boek zowel in tekst als beeld en erg overzichtelijk een aantal bijensoorten presenteert die je op eigen bloemen mag verwachten. Het boek geeft verder een aantal handige tips om de nuttige bijen een eigen huis te geven. “Gewone insectenhotels staan of hangen in zowat elke tuin, zandbijen blijven in de meeste gevallen dakloos. Zij willen een eigen nestgang in de grond boren”, weet Bruno Remaut en verwijst naar de tips in het boek, incluis een ‘tuinlasagne’, een stapelmuur met graafmogelijkheid voor dit soort nuttige bijen.

Lekkere getuigenissen
Ook aanwezig in het boek het hoe en wat van de bijenpassie van radio- en TV-maker Britt van Marsenille en van chocolatier met een groot bijenhart Dominique Persoone. Hij vertelt -op smakelijke wijze- hoe hij bijenfan werd en geeft enkele bijzonder op honing gebaseerde recepten prijs. Lees verder ook hoe onder andere een boomkweker, een natuuronderzoeker en een tuinarchitect aandacht voor bijen in de praktijk brengen.

Informatie:
Zakboek voor de bijentuin
Auteurs: Bart Vandepoele, Bruno Remaut en Marc Verachtert
Uitgeverij Lannoo, Tielt
D/2019/45/314 – NUR 420-424
ISBN: 978 94 014 5857 3
Te koop in de boekhandel en op lannoo.be, verkoopprijs: 19,99 euro

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.