Home > Nieuwpoort krijgt ook een elektrische veerboot, zoals de Oostendse Raveel

Nieuwpoort krijgt ook een elektrische veerboot, zoals de Oostendse Raveel

Geschreven op 5 oktober 2023 om 07:42 door Mario De Wilde

De vergroening van de Vlaamse veerdiensten gaat verder. Vandaag is de derde elektrische veerboot van VLOOT, onderdeel van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), aangekomen in Oostende. VLOOT zal dit gloednieuwe exemplaar inzetten voor de veerdienst in Nieuwpoort. ‘Vlaanderen maakt verder werk van het vervoer via water, zowel voor personenvervoer als goederenvervoer. Dit is de derde state-of-the-art veerboot die we mogen verwelkomen aan de kust en is een belangrijke verdere stap binnen de elektrificatie van de vloot. Dit zorgt ook hier voor de verdere stimulans voor duurzame verplaatsingen met de fiets of te voet,’ stelt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Vooruitstrevende technologie schakelt groen

De nieuwe veerboot is opnieuw een sterk staaltje technologie. Het ontwerp is gebaseerd op de elektrische veerboot RAVEEL ONTMOET ENSOR die nu al meer dan twee jaar heel efficiënt vaart in Oostende. De technologie is nog verder geoptimaliseerd. ‘De combinatie van een optimale rompvorm en de integratie van toptechnologie op vlak van elektrische voorstuwing en batterijopslag zorgt voor een energiezuinige en milieuvriendelijke veerboot. Zonnepanelen leveren de basisenergie voor de navigatieapparatuur en airco, wat ervoor zorgt dat de VAAR-WEL RAVEEL deels zelfvoorzienend is,’ licht Piet Leeuwerck toe, manager scheepsbouw en R&D bij Vloot. ‘Dit is ondertussen de derde elektrische veerboot die ik in de vaart zal zien gaan. Het is een fantastisch leerproces geweest mét een nog beter resultaat. Welkom, jongste dame in wit kleedje! Welkom stille kracht voor de veerdienst in Nieuwpoort!’

Met een lengte van 18,7 meter en een breedte van 6 meter kunnen er met de VAAR-WEL RAVEEL tot vijftig passagiers mee. Daarnaast kan het schip per overtocht 25 fietsen vervoeren. De VAAR-WEL RAVEEL zal nog niet onmiddellijk te zien zijn in Nieuwpoort. Het schip moet eerst nog door de finale opleveringsproeven. Vervolgens krijgen de bemanningen hun opleiding en daarna gaat het schip nog kort in droogdok voor een speciale bekleding van de hand van Raveel. ‘Als alles vlot verloopt, verwachten we de nieuwe veerboot ergens in de loop van november operationeel in te zetten in Nieuwpoort,’ vult Tim Van Dijck aan, directeur van VLOOT.

Knipoog naar Roger Raveel

Opnieuw is gekozen voor een naam met een knipoog naar de kunstenaar die een warme link had met VLOOT. Roger Raveel beschilderde in de jaren tachtig de muren van het directiegebouw van de rederij in Oostende. In 2007 ontwierp hij ook het beeld dat vandaag nog steeds op de boeg prijkt van de veren aan de kust. Tien jaar geleden is Raveel overleden. Een naam met een dubbele betekenis dus, ‘vaarwel’ en ‘vaar-wel’. VLOOT wenst alvast een behouden vaart aan bemanning en passagiers.

Openbaar vervoer via het water – vlot, veilig én duurzaam

Duurzame personenmobiliteit is enorm belangrijk. Zowel in stedelijke gebieden, maar ook op plaatsen waar er veel natuur is. De VAAR-WEL RAVEEL is een enorme aanwinst voor de veerdienst in Nieuwpoort. ‘Dit soort projecten kan ik alleen maar toejuichen. Op deze manier kunnen we met ons agentschap echt een steen, of moet ik zeggen een vaartuig, bijdragen aan het klimaat. Een stil veer, zonder uitstoot, dat kan alleen maar meer passagiers lokken richting deze prachtige omgeving in Nieuwpoort,’ zegt Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van MDK.

2 reacties

Marc Hillewaere
Geschreven op 2023-11-22 09:31:37
Beste, Ik lees dat de veerboot enkele tijdens Vlaamse schoolvakanties vaart. Ik begrijp dat Vlaanderen dit misschien (mee) financiert maar voor het toeristisch aspect gaat dit toch niet echt op. Als men zijn stad of gemeente wil aantrekkelijk maken en promoveren, dan moet men toch misschien dat Vlaams / Waals denken even opzij plaatsen. In Oostende vaart hij evengoed uit voor Waalse EN Vlaamse schoolvakanties. Op zijn minst zou hij dan toch op weekend / feestdagen kunnen varen tijdens die Waalse verlofperiodes. Laat ons het toerisme aanmoedigen. De handelaars zullen meer dan tevreden zijn.😊
Julie Allemeersch
Geschreven op 2023-10-05 11:57:16
Veerboot naar waar?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.