Home > Nieuwpoort brengt ode aan Pieter Braecke met expo ‘Verstilde Stad’

Nieuwpoort brengt ode aan Pieter Braecke met expo ‘Verstilde Stad’

Geschreven op 1 april 2023 om 07:55 door Mario De Wilde

Nieuwpoort plaatst in 2023 het leven en oeuvre van kunstenaar Pieter Braecke prominent in de kijker. Blikvanger is de expo Verstilde Stad, van 31 maart tot en met 1 oktober 2023 te zien in bezoekerscentrum Westfront. Een bloemlezing van Braeckes werk staat er naast hedendaagse creaties van Berlinde De Bruyckere, Hans Op de Beeck, Nele Van Canneyt en Wannes Cappelle. Pieter Braecke vormt ook het thema van een podcastwandeling en de tweejaarlijkse Kunstprijs.

Onder de noemer Verstilde Stad pakt Nieuwpoort uit met een nieuwe tijdelijke expo in bezoekerscentrum Westfront. Rode draad is verstilling in tijden van conflict of rampspoed. Er wordt gefocust op de vraag hoe kunstenaars deze verstilde emotie capteren in woord, muziek en beeld. De expositie werd vormgegeven door Mieke Dobbels die in 2022 aan de slag ging als curator van Westfront. Verstilde Stad loopt van vrijdag 31 maart tot en met zondag 1 oktober 2023. Het volledige programma vind je op www.verstildestad.be.
Braecke-renaissance
De tentoonstelling heeft veel aandacht voor Pieter Braecke. Exact 165 jaar nadat hij in Nieuwpoort het levenslicht zag, plaatst de Stad de gerenommeerde beeldhouwer prominent in de kijker. Burgemeester Geert Vanden Broucke is opgetogen dat er een hernieuwde belangstelling voor Pieter Braecke is gegroeid:
“Met Braecke heeft Nieuwpoort één van de belangrijkste beeldhouwers uit de Belgische kunstgeschiedenis voortgebracht. Zijn artistiek talent wordt bewonderd in eigen land en ver daarbuiten. Die reputatie is volkomen terecht. Via zijn composities toont Braecke zich keer op keer als dé ongeëvenaarde meester van de verstilling. Dat is iets waar we als Stad erg trots op zijn. De broodnodige opwaardering van deze illustere stadsgenoot en zijn kunstzinnige erfenis is dan ook meer dan verdiend.”
Dialoog door verstilling en versteende emotie
Tijdens Verstilde Stad voert Braecke een artistieke dialoog met hedendaagse kunstenaars. Berlinde De Bruyckere imponeert met Embalmed – Twins, een monumentale installatie die is opgebouwd rond twee gevallen bomen. Hiermee heeft Westfront een primeur beet, aangezien het werk voor het eerst in België te zien is. In zijn film Staging Silence (3) laat Hans Op de Beeck twee paar handen beslissen over leven en dood, groei en bloei of verval. Fotografe Nele Van Canneyt en muzikant Wannes Cappelle creëren als artists in residence nieuw werk rond verstilling.

Schepen van Cultuur Ann Gheeraert is tevreden dat deze moderne kunstinterpretaties een plek in Westfront krijgen: “Met de nieuwe expo krijgt Westfront een inhoudelijke missieverruiming. Naast een herdenkingsplek rond de Groote Oorlog willen we hier een polyvalent cultuurcanvas inrichten. Een plek waar je wordt geïnspireerd én die je doet reflecteren. Dat doen we via hoogkwalitatieve exposities waar moderne kunst ruimte kan én moet krijgen. Hedendaagse kunstenaars vertolken met hun werk immers wat borrelt in de maatschappij.”
Ontdek nog meer Pieter Braecke
Westfront Zondagen en Westfront Workshops
Elke laatste zondag van de maand kun je in Westfront terecht voor boeiende lezingen of artist talks. Voor de jongere bezoekers zijn er creatieve workshops. Verder is er het pop-up atelier waar je een eigen versie maakt van één van Pieter Braeckes werken. Het volledige programma en alle inschrijfmodaliteiten voor de workshops ontdek je op www.verstildestad.be.
Volg de Pieter Braecke-podcastwandeling
Interactieve extra bij de expo Verstilde Stad is de Pieter Braecke-wandeling. Volg het parcours doorheen de stad en beluister de podcast via de ErfgoedApp. Je maakt kennis met het verhaal achter zijn opvallendste creaties die het Nieuwpoortse straatbeeld kleuren.
Breng zeker ook een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Nieuwpoort-Stad. Een aantal van zijn beelden zijn uit het Stadsarchief gehaald en worden nu permanent in de kerk tentoongesteld.
Stedelijke Kunstprijs in het teken van Pieter Braecke
Editie 2023 van de stedelijke Kunstprijs focust op beeldende kunst. Deelnemers laten zich inspireren door Pieter Braecke en zijn sculpturen. Een beeldhouwwerk in zijn stijl of een portret van Braecke, alles is mogelijk!
Inschrijven kan tot en met woensdag 31 mei 2023 via www.nieuwpoort.be/kunstprijs. De geselecteerde werken zijn van de herfstvakantie tot en met de kerstvakantie 2023 te zien in Westfront. Aan het concours is een prijzenpot van 2.500 euro verbonden, die wordt uitgereikt door een professionele vakjury.
Foto: Stad Nieuwpoort

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.