Home > Nieuwe West-Vlaamse OverKophuizen in Ieper en Poperinge morgen van start

Nieuwe West-Vlaamse OverKophuizen in Ieper en Poperinge morgen van start

Geschreven op 30 november 2021 om 15:23 door Mario De Wilde

Morgen 1 december 2021 openen de nieuwe OverKophuizen in Ieper en Poperinge. West-Vlaanderen heeft dan in totaal vijf OverKophuizen.  Dat blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese. “De vinger aan de pols houden over het mentaal welzijn van onze jongeren is in deze coronatijden meer dan noodzakelijk. Dankzij de extra OverKophuizen kunnen onze West-Vlaamse jongeren in een veilige omgeving elkaar ontmoeten, leuke activiteiten doen en vinden ze een luisterend oor bij elkaar én bij professionele medewerkers. Zo kunnen ze, indien nodig, rekenen op een vakkundige begeleiding naar therapeutische hulp. Op deze manier waken we over het mentaal welzijn van onze kinderen en jongeren”, zegt De Vreese.

Dankzij het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ komen er, naast het bestaande OverKophuis in Oostende, vier extra OverKophuizen in West-Vlaanderen nl in Kortrijk, Menen, Ieper en Poperinge. Initiatiefnemers konden hun kandidatuur indienen en alle nieuwe OverKopwerkingen moeten op 1 januari 2022 zijn opgestart. Initiatiefnemer W13 (het intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen 14 OCMW’s en het CAW van Zuid-West-Vlaanderen) werd geselecteerd. Op 4 oktober heeft W13 zijn werking in Kortrijk opgestart en in Menen op 3 november. Stad Ieper en Stad Poperinge sloegen de handen in elkaar om zowel een Overkop-werking in Ieper als in Poperinge op te starten vanaf 1 december 2021. Elke initiatiefnemer ontvangt elk jaar 100 000 euro voor een periode van drie jaar.

Antennepunten

Naast de nieuwe OverKophuizen worden er in 2022 en 2023 antennepunten uitgerold in Zuid-West-Vlaanderen. W13 zal 9 regionale antennepunten uitrollen. Daarom wordt er, in samenwerking met de partners en de jongeren, een duidelijke visie ontwikkeld op basis van de ervaringen en geleerde lessen in de andere OverKophuizen. “De verdere uitrol van de OverKopwerking in West-Vlaanderen is een goeie zaak. Wel had ik het graag verspreid over de ganse provincie gezien. We moeten streven om de werking maximaal te spreiden over heel West-Vlaanderen”, besluit De Vreese.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.