Home > Nieuwe Uitwijken fietskaart verkent verborgen plekken in Brugse wijken

Nieuwe Uitwijken fietskaart verkent verborgen plekken in Brugse wijken

Geschreven op 18 juni 2020 om 09:49 door Mario De Wilde

Uitwijken, een initiatief van Brugge Plus dat cultuur naar de Brugse Wijken brengt, bestaat 10 jaar. Om dat te vieren werkten Brugge Plus en het Brugse Ommeland (Westtoer) samen een nieuwe knooppuntenfietsroute met vijf wandelommetjes uit door de Brugse wijken. De routes komen langs heel wat verborgen Brugse plekken waar de karavaan van Uitwijken reeds halt hield. De Brugse binnenstad is wereldberoemd, maar de wijken van Brugge zijn voor velen onbekend terrein. Deze nieuwe fietskaart rijgt tal van verborgen plekjes in deze wijken aaneen. Het zijn stuk voor stuk bijzondere plaatsen waar de Uitwijken-karavaan van Brugge Plus in de afgelopen tien jaar neerstreek om cultuur te brengen.

In 2020 zet ook het Brugse Ommeland, dat toerisme in de regio promoot, verborgen erfgoedplekken die baden in rust, groen en mysterie in de kijker. Een (virtuele) samenwerking met Brugge Plus kwam tot stand met deze kaart als resultaat. West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme Sabien Lahaye-Battheu legt uit: “Een fietstocht van maar liefst 78 kilometer rijgt de plekken aan elkaar via de knooppunten van het fietsnetwerk Brugse Ommeland. Je kan de rit ook inkorten en kiezen voor één van de drie kleinere lussen van 33, 21 of 29 kilometer. Daarbovenop zijn er vijf wandelommetjes van zo’n 1,5 tot 3 kilometer die je laten kennismaken met deze verrassende plekken en hun verhaal.”

De fietstocht leidt je doorheen een afwisselend landschap met kanalen, polders, bossen, kastelen en dorpjes. Wie wil, kan even stoppen en de benen strekken langs de vijf uitgetekende wandelommetjes onderweg. Je wijkt even af van de begane paden en gaat op ontdekking. De ommetjes leiden je langs ongekende plekken. Al wandelend krijg je weetjes mee die zelfs voor de rasechte Bruggelingen een verrassing zullen zijn.

Burgemeester Dirk De fauw is enthousiast: “Ik ben bijzonder fier dat ik vandaag deze fietskaart aan jullie mag voorstellen. Proficiat voor het Uitwijkenteam dat het afgelopen decennium op 73 verschillende plekken meer dan 200 publieksmomenten heeft ingericht. Dit team heeft 10 jaar lang mensen naar buiten gehaald en samengebracht. Dankzij deze fietskaart brengen we, in een mooie samenwerking met het Brugse Ommeland, wéér op een fijne manier mensen in beweging. Het is een initiatief van blijvende waarde, een kaart vol plezierige ervaringen bij het (her)ontdekken van een aantal verborgen plekken van onze stad.”

Schepen van Toerisme Philip Pierins: “Brugge Plus en het Brugse Ommeland hebben elkaar gevonden in een mooie missie: bezoekers verrassen met onontdekte landschappelijke en stedelijke schatten. Dat is nu meer dan ooit een meerwaarde. Want in deze moeilijke periode voor het Toerisme kunnen bezoekers al fietsend en/of wandelend op een veilige manier het Brugs Ommeland doorkruisen. En vanuit een originele invalshoek ontdekken ze zo weer nieuwe troeven van Brugge en omgeving.”

Gratis kaart
Alle inwoners van Brugge ontvangen een gratis exemplaar als bijlage bij het stadsmagazine van juni. De kaart is ook gratis te verkrijgen bij In&Uit (Concertgebouw Brugge) en via shop.westtoer.be. Meer info over nog meer verborgen plekken via www.brugseommeland.be/verborgen.
Meer info over cultuur op toer in de Brugse wijken via www.uitwijken.be.

Maatregelen COVID-19

Het provinciebedrijf Westtoer vraagt aan omgevingsrecreanten en (dagjes)toeristen om rekening te houden met de maatregelen in het kader van de COVID-19 crisis. Richtlijnen vind je op www.westtoer.be/coronavirus. Afhankelijk van de evolutie worden de maatregelen aangepast. Westtoer ondersteunt de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad. Het bestrijden van het virus is de grootste prioriteit en ook in het belang van het toerisme op middellange en lange termijn.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.