Home > Nieuwe uitkijktoren voor de Viconia Kleiputten in Stuivekenskerke bij Diksmuide

Nieuwe uitkijktoren voor de Viconia Kleiputten in Stuivekenskerke bij Diksmuide

Geschreven op 26 oktober 2021 om 10:14 door Mario De Wilde

n opdracht van Natuur en Bos wordt een nieuwe uitkijktoren gebouwd, centraal in de Viconia Kleiputten. In de 9,5 meter hoge toren heb je een weids uitzicht over de ondiepe plassen met hun weidevogels. De toren bestaat uit een metalen constructie met cederhouten bekleding. Door de omgekeerde kegelvorm, dicht tegen een bosje, is de ruimte-inname beperkt en passend in het landschap.

Nadat het beheerplan in 2018 werd goedgekeurd, voerde Natuur en Bos werken uit om de natuur- en belevingswaarde van de Viconia Kleiputten te verhogen. In 2019 werd een weiland afgegraven, kregen de rasters een opknapbeurt, werden poelen geruimd, verdiept en uitgebreid, en werd een nieuwe wandellus aangelegd. Centraal in het gebied, net naast het centrale bosje, wordt nu ook een kijktoren gebouwd.

De Viconia Kleiputten werden in 1981 als natuurreservaat erkend en beschermd. Het perceel waar de toren nu wordt gebouwd, werd pas later aan het reservaat toegevoegd, bij de ruilverkaveling van Stuivekenskerke. In 2000 werd door de Vlaamse Landmaatschappij het bijkomende stuk van ongeveer 8 hectare ingericht. De wandellus was beperkt, maar je kon een deel van de putten en plassen observeren vanuit twee kijkhutten. In het nieuwe beheerplan werd beslist om de wandellus groter te maken en bijkomende observatiepunten te creëren voor de recreanten en de vogelliefhebbers.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.