Home > Nieuwe troostplek met kunstwerk en bloemen deze middag ingehuldigd in Male bij Brugge

Nieuwe troostplek met kunstwerk en bloemen deze middag ingehuldigd in Male bij Brugge

Geschreven op 24 april 2023 om 15:12 door Mario De Wilde

Deze voormiddag is een nieuwe troostplek (met kunstwerk en bloemen) ingehuldigd aan het Peellaertplein in Male. Johan en Hilde Devoghel – Delameillieure van de Parochie Sint-Thomas Van Kantelberg in Sint-Kruis klopten aan bij schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem met het voorstel om de tuin naast de kerk in te rechten. “Samen met burgemeester Dirk De fauw ging ik ter plaatse om na te gaan wat we konden doen en realiseren op korte termijn”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Rustbank, kunstwerk en bloemen was de vraag
“We hebben een nieuwe rustbank geplaatst en kunstenaar Filiep Vandenberghe zorgde voor een passend kunstwerk in cortenstaal”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen Mercedes Van Volcem. De tuin is openbaar domein, maar ook zichtbaar vanuit de kerk.

Toegankelijkheid
“Door het aanbrengen van een hellend vlak naar de tuin, is de stilteplek toegankelijk voor iedereen. Dit vond ik enorm belangrijk,” zegt schepen Van Volcem. Ook wegwijzers werden geplaatst zodat bezoekers de tuin vlot kunnen terugvinden.

Bloemen, gevelplanten en nieuwe bomen
Er werden nieuwe bloemen aangebracht die het hele jaar door bloeien op de stilteplek, ook zichtbaar vanuit de kerk. In het gazon werd een zone van 52m² beplant met 2.500 narcissen in witte en zachtgele tinten. In de schaduwrijke zone van 195 m² onder de bomen werd een wit-blauw tapijt van 4.000 meiklokjes en 3.000 wilde boshyacinten aangeplant. Ook ter hoogte van de muren werd er een nieuwe beplanting voorzien die het hele jaar lang voor groen zal zorgen. In de winter bloeien de toverhazelaar en een meloenboompje, gevolgd door het krentenboompje, de Mexicaanse oranjebloesem en de klimhortensia in het voorjaar. In de zomer en het najaar zullen de Monnikspeer, Senecio en eikenbladhortensia bloeien.

“Met het inrichten van deze plek op het Brugse openbaar domein, geven we op deze ommuurde tuin ook ruimte aan rouwervaringen van inwoners en brengen we mensen samen die willen samenkomen omtrent rouw, verlies en verdriet”, zegt burgemeester Dirk De fauw. In 2020 werd op initiatief van Ferm ook al een troostplek op WZC Westervier gerealiseerd naar aanleiding van de vele sterfgevallen in het rusthuis als gevolg van de corona-epidemie.

Ontharding voor de kerk

Bezoekers die naar de kerk of naar de bibliotheek komen worden op die manier elk seizoen opnieuw aangenaam verrast met een mix van bloeiende vaste planten. Op het plein voor de kerk werd namelijk een stuk van 100m² verharding verwijderd en aangeplant. Het plein zal door deze nieuwe aanplanting nu beter tot zijn recht door de inbreng van meer groen en vooral bloemen.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.