Home > Nieuwe sorteerstraten voor afval in Koksijde

Nieuwe sorteerstraten voor afval in Koksijde

Geschreven op 22 april 2022 om 11:08 door Mario De Wilde

Koksijde voorziet nieuwe inzamelpunten voor afval in de toeristische zone. Het gaat telkens om een reeks ondergrondse containers voor pmd, papier-karton, glas en restafval. Sorteren wordt er zo standaard. Ook voor wie geen gebruik kan maken van de inzamelingen aan huis. De gemeente ambieert zo om de restafvalberg nog verder te verkleinen. Volledig nieuw is het betalingssysteem met de bankkaart. Zo wordt het gebruik bewust eenvoudig gehouden. Schepen van Milieu Guido Decorte: ‘Steeds meer inwoners, verblijvers en toeristen gaan bewust om met hun afval. Dat waarderen we enorm. Op tien jaar tijd is onze afvalberg zowat een kwart kleiner geworden. Parallel zien we het aandeel pmd aan belang winnen. Vooral sinds de uitbreiding van de sorteerregels in 2021. Daar willen we verder op inspelen. Daarom plannen we nu om onze inzamelpunten voor huishoudelijk restafval te vervangen door 16 nieuwe sorteerstraatjes. Dat is een reeks van ondergrondse containers waar naast glas en restafval ook pmd en papier-karton kan worden aangeboden.’
Eenvoudig en klaar voor de toekomst
De containers voor pmd, papier-karton en glas worden voorzien van een aangepaste inwerpopening. Alleen wie huishoudelijk restafval aanbiedt, betaalt daarvoor. Dat is logisch en moet iedereen aanzetten om goed te sorteren.
Schepen Decorte: ‘We houden het systeem bewust heel eenvoudig. Zo willen we werken zonder toegangskaarten of apps die vooraf moeten worden afgehaald of geïnstalleerd. Toch gaat het niet om de klassieke modellen die tot nu vrijwel overal werden toegepast. Want ook het aloude muntsysteem wordt niet langer toegepast. Geen zorgen meer dus om met gepaste munten tot bij de automaat te komen. Gewoon even ‘swipen’ met je bankkaart en klaar. Dat is nieuw.’
Extra aandacht voor de inplanting
De meeste sorteerstraatjes komen gewoon in de plaats van de bestaande inzamelpunten. We voorzien daarbij bijzondere aandacht aan de omgeving. Met extra groen, een goeie toegankelijkheid of een goeie inkleding. Een aantal moeilijk toegankelijke locaties worden ook verlaten.
Samen met IVVO
De IVVO was mee aan zet tijdens de voorbereidingen. De afvalintercommunale onderzocht alle mogelijkheden en reikte een voorkeurscenario aan voor gebruik in een toeristische context. Totale kostprijs voor het leveren en plaatsen wordt geraamd op 1.490.720 euro incl. BTW. De toegezegde subsidie van de OVAM bedraagt in dat geval 216.000 euro.
Foto: v.l.n.r.: diensthoofd Milieu en Duurzame Ontwikkeling Jan Vandromme, schepenen Dorine Geersens, Ivan Vancayseele, Lander van Hove, Guido Decorte, burgemeester Marc Vanden Bussche en schepen Dirk Dawyndt.

Foto© Sofhie Legein – gemeente Koksijde

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.