Home > Nieuwe snoezelruimte in Het Vlot van Knokke-Heist

Nieuwe snoezelruimte in Het Vlot van Knokke-Heist

Geschreven op 3 mei 2023 om 14:02 door Mario De Wilde

Dankzij de steun van 5 sponsors kan het Multifunctioneel Centrum Het Vlot voortaan genieten van een eigen snoezelruimte. Het Vlot is een therapeutisch kinderdagverblijf voor kinderen van 0-5 jaar met een motorische, verstandelijke of meervoudige beperking, ontwikkelingsvertraging of autismespectrumstoornis. Het centrum biedt dagopvang aangevuld met therapie en ontwikkelingsstimulatie volgens de specifieke noden van het kind. Er is een nauwe samenwerking met de ouders, die ten volle ondersteund worden. Dagelijks staan een logopedist, kinesist en verpleegkundige klaar in de leefgroepen. Het kinderdagverblijf hanteert een duidelijke dagstructuur bestaande uit afwisselend spel, therapie, verzorging en rust.

De interdisciplinaire werking vormt de grote troef van het Vlot. De therapeuten werken in de leefgroep zodat ze de therapeutische doelstellingen perfect kunnen afstemmen op de haalbaarheid binnen het dagelijks leven. De opvoeders helpen mee de continuïteit in de zorg voor het kind bewaken. Door deze intense samenwerking proberen ze een mooie evolutie te bereiken, zonder dat het kind het gevoel heeft dat het ‘moet leren’. Anderzijds creeërt Het Vlot een warme en vertrouwde omgeving waarin het kind zichzelf kan zijn.

Gedurende de hele dag, van het moment van opstaan tot het moment van slapen ervaren kinderen prikkels. De meeste kinderen kunnen deze reguleren. Kindjes in het Vlot hebben hier vaak moeite mee. De kleinste dingen zijn extra druppels in hun emmer. Er is dan ook weinig nodig om hun emmertje te laten overlopen. Een aparte snoezelruimte geeft de optie om individueel met een kind te gaan snoezelen indien het overprikkeld is of nood heeft aan time out.

Om het grote budget dat het Vlot voor de realisatie van de snoezelruimte nodig had, kon men rekenen op 4 serviceclubs uit Knokke-Heist (Lions, Innerwheel, Fifty-one, Kiwanis) en de opbrengst van het padelevent van de Tennis- en Padelcub Duinbergen.  Op 25 april 2023 was er de officiële opening van de nieuwe snoezelruimte. De samenwerking tussen deze 5 sponsors zorgt ervoor dat grotere projecten gerealiseerd kunnen worden.  “We willen iedereen bedanken die mee heeft geholpen om ervoor te zorgen dat de kindjes van het Vlot nu kunnen genieten van deze nieuwe snoezelruimte” aldus Els Van Poelvoorde van het Centrum van de Oostkust dat o.a. het Vlot, Het Baken en het Boothuis beheert.

 Meer informatie over het Centrum van de Oostkust kan je hier vinden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.