Home > Nieuwe riolen in Roeselare in zwavelbeton: Kerkhofstraat heeft de West-Vlaamse primeur

Nieuwe riolen in Roeselare in zwavelbeton: Kerkhofstraat heeft de West-Vlaamse primeur

Geschreven op 6 februari 2025 om 07:00 door Mario De Wilde

Sinds twee weken draaien de graafmachines in de Kerkhofstraat in Beitem. Vandaag pakt de stad uit met een primeur in West-Vlaanderen: de eerste rioolbuizen van duurzaam zwavelbeton. Dit innovatieve materiaal is oneindig herbruikbaar en heeft een uitzonderlijk lage CO2-uitstoot. Zo werkt Roeselare zowel aan haar eigen duurzaamheidsdoelstellingen, als aan het duurzamer maken van de bouwsector.
Duurzaam alternatief voor beton
Aannemer Devagro plaatste, in aanwezigheid van het stadsbestuur, studiebureau Sweco en de producent Thiotube, de eerste rioolbuis voor huishoudelijk afvalwater in de grond. Als primeur in West-Vlaanderen bestaan deze rioolbuizen uit zwavelbeton.
Om verschillende redenen zijn buizen in zwavelbeton veel minder milieubelastend dan klassiek beton:
– Circulaire oplossing: Je kan de buis oneindig vaak laten smelten en hergebruiken door het beton opnieuw te laten stollen in één of andere vorm.
– Voor de productie van de rioolbuis is er geen water nodig.
– De CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie is uitzonderlijk laag in vergelijking met klassiek cementbeton.
– De buizen zijn veilig en hebben een zeer lange levensduur.

Schepen Francis Debruyne: “We doen hier ontzettend belangrijke werken in Beitem. De nieuwe gescheiden riolering zal voor een betere waterhuishouding zorgen. Zo kunnen we de Godelievebeek weer proper maken. Door te kiezen voor zwavelbetonnen buizen voor de afvoer van het afvalwater, dragen we ook ons steentje bij om minder CO2 de lucht in te blazen.”
Een toekomstbestendig Beitem
De werken in de Kerkhofstraat passen binnen de ambitie van de Stad om Beitem een bijzondere opwaardering te geven. De focus ligt op bescherming tegen wateroverlast, een veiligere dorpskern en schoolomgeving en aangename woonstraten.
Naast een nieuwe riolering, neemt de stad ook nog andere maatregelen tegen wateroverlast in Beitem.
– In de Koolbrandersstraat komt er een collector voor het regenwater. Die locatie is een goede plek als verbinding tussen de Meensesteenweg, de Godelievebeek en het gecontroleerde overstromingsgebied aan de Meerlaanstraat.
– Door te ontharden, te vergroenen en infiltratiezones te voorzien, slagen we erin om hoge pieken van neerslag beter op te vangen en water vast te houden om te gebruiken in periodes van lange droogte.
Foto: stad Roeselare

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.