Home > Nieuwe restauratiefase voor de belforttoren van Ieper

Nieuwe restauratiefase voor de belforttoren van Ieper

Geschreven op 27 mei 2021 om 09:22 door Mario De Wilde

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de nieuwe restauratiefase voor de belforttoren van Ieper. “Dankzij een meerjarenovereenkomst van vijf jaar kunnen het belfort en de lakenhallen van Ieper op structurele steun van de Vlaamse Regering rekenen”, laat minister Diependaele weten. “De Ieperse lakenhallen en het belfort waren in de dertiende eeuw één van de meest indrukwekkende burgerlijke gebouwen van Europa. En ook vandaag nog is het belfort samen met de Menenpoort het icoon van de stad. Dankzij de totaalrestauratie zal dit unieke monument dat de wederopbouw van ons land na de Eerste Wereldoorlog symboliseert opnieuw schitteren.”

In 2018 keurde de Vlaamse Regering een meerjarensubsidie goed voor de restauratie van het belfort en de lakenhal in Ieper. Het stadsbestuur van Ieper kan gedurende vijf jaar (2020 – 2024) rekenen op een erfgoedpremie van in totaal 8,7 miljoen euro om één van de belangrijkste gebouwen van Ieper te restaureren.

Na de start van de restauratiewerken aan het belfort in 2020 wordt dit jaar begonnen met de restauratie van de gevels en daken van de westervleugel en het westelijk deel van de Coomansvleugel. De daken worden hersteld en geïsoleerd. Het gevelmetselwerk in natuursteen wordt hersteld, net als het buitenschrijnwerk. De restaurateurs proberen zo veel als mogelijk het oorspronkelijke materiaal maximaal te herstellen. Voor deze restauratiewerken is een premie van 1,6 miljoen euro toegekend.

Tijdens de restauratie wordt sterk ingezet op publiekswerking zodat burgers en bezoekers meer te weten komen over de werken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.