Home > Nieuwe Reepbrug in Kortrijk ligt weer op haar plaats

Nieuwe Reepbrug in Kortrijk ligt weer op haar plaats

Geschreven op 11 oktober 2021 om 08:13 door Mario De Wilde

Sinds februari 2021 bouwt De Vlaamse Waterweg nv, in samenwerking met stad Kortrijk, de gloednieuwe Reepbrug in Kortrijk. De brug wordt een fietsers- en voetgangersbrug tussen de hoek van de Burgemeester Schinkelstraat en de tip van het Buda-eiland. Langs beide oevers van de Leie zijn er een trap en een lift voorzien. Vandaag is het zover: de brug wordt op haar plaats gelegd.
Sinds februari 2021 bouwt De Vlaamse Waterweg nv, in samenwerking met stad Kortrijk, de gloednieuwe Reepbrug in Kortrijk. De brug wordt een fietsers- en voetgangersbrug tussen de hoek van de Burgemeester Schinkelstraat en de tip van het Buda-eiland. Langs beide oevers van de Leie zijn er een trap en een lift voorzien. Vandaag is het zover: de brug wordt op haar plaats gelegd.
Cruciale link
Doorheen de jaren werden de oevers van de Leie in Kortrijk verfraaid dankzij de werken aan de waterweg. Grotere schepen met drie lagen containers kunnen hier makkelijker passeren en de rivier speelt weer een hoofdrol in de beleving van het stadscentrum. De nieuwe Reepbrug heeft een architecturaal hoogstaand, maar tegelijkertijd sober ontwerp. De brug vormt een belangrijke link tussen diverse ontwikkelingen in het westen van Overleie, het Buda-eiland en de binnenstad. Denk hierbij aan de Kien, de herontwikkeling van de Eandis-site, … De ontwikkelingen zetten in op een autoluw gebied met ruimte voor groen en verbindingen voor voetgangers en fietsers tussen het Astridpark en de Leie. Op termijn is ook nog ruimte voor ontwikkelingen op het Buda-eiland waarvoor de Reepbrug een belangrijke meerwaarde vormt.
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “We kozen voor een vaste brug waarbij binnenvaartschepen met drie lagen containers zonder probleem veilig de brug kunnen passeren. Zo zet Vlaanderen resoluut in op het versterken van de binnenvaart en verhogen we gelijktijdig het comfort voor fietsers en voetgangers.”
Ruth Vandenberghe, burgemeester: “Bijna een kwarteeuw na de start van de Leiewerken wordt de zevende en laatste nieuwe brug vandaag op zijn plaats gelegd. Geen autobrug meer zoals de oude Reepbrug die werd afgebroken tijdens de Leiewerken, maar een brug voor fietsers en voetgangers die Overleie verbindt met het centrum én met de westelijke tip van het Buda-eiland waar nog heel wat staat te gebeuren.”
Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing: “Tegen de zomer van 2022 zullen de Kortrijkzanen kunnen genieten van een nieuw stadspark op de tip van het Buda-eiland. Ondertussen werken we verder aan de vele andere plannen voor het Buda-eiland: de restauratie van het beschermde Augustinessenklooster, het toekomstige cultuurgebouw, betaalbaar wonen aan de Reepkaai en uiteraard de volgende fase van de heraanleg van de Leieboorden tussen de Leiebrug en de Kasteelbrug.”
Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken: “De Reepbrug past perfect als nieuwe schakel in het verhaal van Kortrijk Stapt en Kortrijk Fietst. Twee stadsdelen worden voor de voetgangers met deze brug via een nieuwe, en kwalitatieve route verbonden en de fietsdoorsteek geeft nieuwe mogelijkheden wanneer de Budabrug afgesloten is.”
Brugje komt zo
Bij de Leiewerken is fors ingezet op architectuur en de kwaliteit van de openbare ruimte. Het resultaat zijn beeldbepalende bruggen en nieuwe groene ruimtes en kades (Buda Beach, ecologisch park Kortrijk Weide, de verlaagde Leieboorden,…). Voor de Reepbrug werd opnieuw gewerkt met een ontwerpwedstrijd. Niet minder dan 8 voorstellen uit binnen- en buitenland werden ingediend. Het ontwerpteam Ney&Partners, Arcadis en ontwerpbureau Omgeving werd geselecteerd. Ney&Partners is ook het bureau dat de Collegebrug ontwierp.
Het 60 meter lange bouwwerk werd begin september in twee delen geleverd op de Nijverheidskaai. Daar werden de onderdelen de afgelopen maand aan elkaar gemonteerd. Vandaag is het zover: de brug wordt op haar plaats gelegd.
Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv: “Er werden twee tijdelijke torens gebouwd waarop we nu de brug zullen installeren. Daarna realiseren we de verbinding tussen de brug en de definitieve torens. Vervolgens worden de tijdelijke torens verwijderd. De brug zal in de eerste helft van 2022 volledig klaar zijn. Van zodra ook de hernieuwde omgeving op het Buda-eiland afgewerkt is, kan de brug in gebruik genomen worden.”
Tip Buda krijgt nieuw stadspark
Ondertussen wordt ook volop gewerkt aan de realisatie van een nieuw stadspark op de tip van het Buda-eiland. Het nieuwe park krijgt een speelzone alsook een zuidgerichte ligweide. Op de tip zelf komt een uniek zitplatform dat een weids uitzicht geeft. Een nieuwe fiets- en wandelverbinding vanaf de Budastraat legt de link naar de nieuwe brug en verder naar de Kasteelbrug.
Omleiding tijdens de werken
Ook na de installatie van de brug moet er nog heel wat gewerkt worden. Omwille van de veiligheid zal de Nijverheidskaai afgesloten blijven tot midden november voor gemotoriseerd verkeer. Er wordt een omleiding voorzien via de Burgemeester Schinkelstraat, Rekollettenstraat en Gasstraat. Fietsers en voetgangers dienen zich op de rijbaan te begeven.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.