Home > Nieuwe reeks: ‘Haal het doek maar op’. Vandaag Theater Melanie uit Brugge

Nieuwe reeks: ‘Haal het doek maar op’. Vandaag Theater Melanie uit Brugge

Geschreven op 24 augustus 2021 om 16:49 door Mario De Wilde

Vandaag starten we in Het Nieuws van West-Vlaanderen een nieuwe reeks ‘Haal het doek maar op’. Inderdaad, het was lang wachten vooraleer het amateurtoneel weer op gang gefloten werd en dus kan een (gratis) steuntje in de rug altijd van pas komen. Alle West-Vlaamse toneelverenigingen krijgen nu wekelijks een podium dat iedereen verdient. We starten vandaag met Theater Melanie uit Brugge. Haal het doek maar op…

Historiek en genre
Theater Melanie, een erkend Brugs toneelgezelschap, werd in 2007 door voormalig BRT/VRT-regisseur Marc Reynaert opgericht om op die manier een podium te hebben voor zijn maatschappij betrokken hedendaagse drama’s.
Theater Melanie brengt elk seizoen een eigen creatie met als centraal personage de kwetsbare mens: de asielzoekster in ‘Melanie’, het meisje met een geestelijke beperking en een kinderwens in ‘Een jonge vrouw’, het bedrogen bastaardkind in ‘God, beware ons van de schande’, het kwetsbare schoolmeisje dat letterlijk en figuurlijk in een stormweer terechtkomt in ‘Onrust’, twee broers die elkaar op het scherp van de snee bestrijden voor het bekomen van de ouderlijke loods in ‘Een mens zonder dromen’, de jonge kunstenaar die omwille van zijn kunst gemolesteerd wordt in ‘Een gewone jongen’, prostituees die tijdens WO1 door de bezetter misbruikt, mishandeld en vernietigd worden in ‘Oorlogszaken’, de complexe relatie tussen een zwakbegaafde moeder en haar hoogopgeleide dochter in ‘Pleegzus’, twee kinderen die slachtoffer waren van een auto-ongeval en jaren later, fysiek en geestelijk gehavend, de ouders ter verantwoording roepen in ‘Randschade’, de werkstudente die voor de ambigue job van sugarbaby kiest in ‘Sugarbaby’, de dokter die bij de hulp aan een vluchteling voor het dilemma staat: zwijgplicht of burgerplicht in ‘Andermans’ en de vrouw die in haar jeugd slachtoffer was van een groepsverkrachting en jaren later op een feest van streekgenoten met een van de toenmalige jeugdige daders, nu magistraat, geconfronteerd wordt in ‘Olga’.
Theater Melanie speelt zijn stukken in een sobere setting: geen decor, wel rekwisieten. Is dus zeer geschikt voor locatietheater. Speelde al enkele keren op Spots op West.
Spelers
Theater Melanie beschikt niet over een grote schare acteurs en gaat elk seizoen op zoek naar geschikte spelers. Huisauteur en -regisseur Marc Reynaert moet met dit gegeven trouwens rekening houden bij het schrijven van een nieuw stuk.
Zijn dit seizoen aangesloten:
Annette Swimberghe, 70 j
Carolien Bostoen, 43 j
Chris Roelens, 72 j
Christel Stragier, 55 j
Dorine Vande Kerckhove, 55 j
Danny Yvergneaux, 70j
Bestuur
Huisauteur en -regisseur, Marc Reynaert, is tevens voorzitter.
Kurt Van Daele en Tim Reynaert zijn respectievelijk secretaris en penningmeester.
Oefenruimte
cm leefpunt te Sint-Michiels
Entrepot in Brugge
Hoogtepunt
Elke voorstelling is een hoogtepunt. We koesteren ze alle evenzeer.
Nieuw stuk
Het nieuw stuk HUYS is een familiedrama en handelt over het lot van drie zussen tegen de achtergrond van bouwwoede en milieuschade. De ouderlijke woning van de gezusters Huys komt in het vizier van de bouwpromotoren. De zussen Lilly en Marianne zijn het oneens over de bestemming van hun landhuis. Marianne kiest de kant van de bouwpromotor, Lilly voor natuurbehoud, het milieu en weigert te onderhandelen. Hun relatie verzuurt. En plots duikt Rosie op. Ze was op haar zestiende in aanvaring gekomen met haar vader en van huis weggelopen. Ze werd door het gezin dood gezwegen. Decennia later ontmoet Marianne Rosie in een nachtclub en kort daarna botst Rosie op Lilly tijdens de afbraak van het ouderlijk huis. Lilly is al die tijd op zoek naar een oude foto van de kleine Rosie. Hebben er zich tijdens de bouw van het landhuis feiten voorgedaan die in de doofpot werden gestopt?
Theater Melanie brengt het stuk op 28, 29 en 30 april 2022 in zaal De Dijk, Blankenbergse steenweg, 221, Brugge.
Ambitie
Trouw blijven aan onze uitgangspunten: ernstig theater in een sobere setting met een mix van jong en oud.
www.theatermelanie.net

3 reacties

De Rock Carlos
Geschreven op 2021-08-26 15:18:20
De Rick is .. De Rock Carlos
De Rick Carlos
Geschreven op 2021-08-26 15:15:54
Proficiat Marc met je doorzettingsvermogen en .. creativiteit! Het nieuw stuk lijkt alvast boeiend te worden en .. bij leven en welzijn zijn we present 🙏😜👍
Gabriel Van Huylenbrouck
Geschreven op 2021-08-25 19:59:55
Proficiat, Marc, dat je met je bekende inzet ook na corona weer de draad op kunt/wil nemen! Fijn ook dat je gezelschap je daarin volgt. We noteren de data voor april 2022 en zeggen graag 'Tot Kijk.' We vernemen wellicht nog de laatste details? Je mede-retoricaan in Tielt 1963 ~ où sont les neiges d'antan...? Gaby

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.