Home > Nieuwe redding quads en JetSki’s voor Surfers Paradise in Knokke-Heist

Nieuwe redding quads en JetSki’s voor Surfers Paradise in Knokke-Heist

Geschreven op 20 mei 2023 om 13:32 door Mario De Wilde

Onlangs mocht men bij Surfers Paradise uit handen van Axel Wyffels (Kawasaki Benelux) en Kristof Vanonckelen (Kripajet Maldegem) de sleutels ontvangen van twee gloednieuwe Kawasaki JetSki’s. De nieuwe Kawasaki Mule en de Brute Force Quad vervolledigen het plaatje. Surfers Paradise gebruikt als eerste reeds sedert 1988 JetsSki’s voor het uitvoeren van reddingen op zee.

Frank Vanleenhove: “het is inderdaad zo dat je met een JetSki elk type zee aankan en dat ze wereldwijd gebruikt worden om surfers snel uit het water te halen. Zelfs met metershoge branding en storm op zee kan je er prat op gaan dat je altijd een watersporter in nood kan bereiken. Daarenboven gebruiken wij indien nodig ook een “rescue sled” die we achterop hangen waarmee we naast de watersporter zelf ook alle watersportmateriaal veilig aan wal krijgen. Uiteraard is enige ervaring vereist en moet de redder weten hoe ingrijpen. Voordeel is dat er geen schroef aanwezig is maar de jet kan bijvoorbeeld wel de koorden van een kite naar binnen zuigen waarna van redden geen sprake meer is. Elke watersporter heeft zijn specifieke reddingsvereisten: zo is een windsurfboard met zeil veel groter dan pakweg een kiteboard, en hangen er aan een kite 4 lijnen die 25 meter lang zijn. De nieuwste foil rage zorgt dan weer voor vlijmscherpe en zeer moeilijk te vervoeren foils. Materiaalkennis van aanpak en hoe demonteren is dus zeker wel een plus.

Het is zo dat we jaarlijks toch een aantal keer moeten ingrijpen. Er zijn ook meer en meer watersporters. Vroeger waren dat hoofdzakelijk windsurfers, vanaf 2000 zijn daar de kitesurfers bijgekomen en een vijftal jaar geleden de foilers. Naast materiaalpech en persoonlijke kwetsuren na een ongelukkige valpartij, gebeuren de meeste interventies wanneer het weer drastisch veranderd. Dit is dan bijvoorbeeld wanneer er plotseling sterke wind opkomt of wanneer de wind compleet wegvalt. Het gebeurd ook dat een kitesurfer zijn board verliest en dan gaan we op zoek, rekening houdende met plaats van verlies, windrichting en stroming. Voordeel hierbij is dat je op een JetSki kan rechtstaan en je een goed overzicht hebt.

Preventie op het strand is eveneens zeer belangrijk. Wij checken iedereen vooraleer hij of zij van wal steekt en voorzien die persoon indien nodig van de juiste tips. Van zodra we openen tot sluit hebben wij op Surfers Paradise iemand die de zee in de gaten houdt en alarm slaat wanneer nodig. De JetSki’s zijn ook uitermate geschikt om beginnende watersporters van nabij te volgen en instructies te geven. Op die manier voelen ze zich niet alleen veiliger maar kunnen ze bij moeheid of afdrijven meteen terug aan wal gebracht worden. Veiligheid primeert dus boven alles en elke watersporter moet zich hier ook bewust van zijn, daarvoor vraagt ook elke club jaarlijks een lidmaatschapsbijdrage. Hier steekt heel veel moeite, tijd en geld in, stel je voor dat anders telkens de overheid moet ingrijpen met onder andere de reddingshelikopter, dat zou de gemeenschap handenvol geld kosten. Voor alle duidelijkheid: De JetSki’s worden niet verhuurd en dienen niet voor recreatief gebruik.”

Op de foto vlnr Kristof Vanonckelen, Frank Vanleenhove, Axel Wyffels en Joyce Vanleenhove.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.