Home > Nieuwe Museumillustrator Pieter Van Eenoge gaat jaar lang aan de slag met collectie Musea Brugge

Nieuwe Museumillustrator Pieter Van Eenoge gaat jaar lang aan de slag met collectie Musea Brugge

Geschreven op 9 mei 2023 om 07:43 door Mario De Wilde

Gisteren stelde Musea Brugge trots zijn nieuwe museumkunstenaar voor: illustrator Pieter Van Eenoge. Als museumillustrator verkent hij vanaf nu een jaar lang de rijke collectie van Musea Brugge en houdt hij een (kleurrijke) spiegel voor. Twee keer per maand zal Bruggeling Van Eenoge in zijn kenmerkende stijl kleurrijke en surrealistische museumillustraties creëren. “Het werk van Pieter Van Eenoge zal een nieuwe, frisse dimensie toevoegen aan onze rijke en gevarieerde collectie”, vertelt Elviera Velge, directeur Publiek en Tentoonstellingen van Musea Brugge. “We zijn heel benieuwd naar zijn creatieve interpretatie van onze collectie en werking en zijn blik op de actualiteit. Uiteraard mag hij ook kritisch naar ons werk kijken, daarvoor hebben we hem gevraagd”.

Bruggeling Pieter Van Eenoge (1976) is allerminst een onbekende in de illustratiewereld en werkte al voor gerenommeerde kranten en magazines in binnen- en buitenland zoals Humo, Vrij Nederland, The New York Times en The New Yorker en Süddeutsche Zeitung Magazin. Met een stijl die hij omschrijft als ‘introvert expressionisme’ vertaalt Van Eenoge complexe thema’s naar leesbare beelden, en omgekeerd.

Cultuurschepen Nico Blontrock: “Als nieuwe museumkunstenaar treedt Pieter in de voetsporen van dichter en auteur Delphine Lecomte en slam poet en performer Seckou Ouologuem, die de voorbije jaren als onze museumkunstenaars aan de slag waren. Ik kijk heel erg uit naar hoe hij het museumkunstenaarschap zal invullen, maar ik ben ervan overtuigd dat hij die rol met glans zal vervullen. Ik ben blij dat we na twee museumdichters met Pieter eens een nieuwe weg inslaan en het museumkunstenaarschap fris en scherp houden!”.

“De Brugse musea zijn schatkamers tot de nok gevuld met eeuwenoud hoogwaardig beeldmateriaal. Het wordt een plezante evenwichtsoefening om daar zowel eerbiedig als baldadig mee om te gaan.” – Pieter Van Eenoge
De museumillustraties van de hand van Pieter Van Eenoge zullen twee keer per maand verschijnen op de website, sociale media en andere digitale kanalen van Musea Brugge. Zijn eerste museumillustratie (zie hieronder) toont Van Eenoge als nieuwe Brugse museumkunstenaar.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.