Home > Nieuwe moskee in Brugge komt aan de Gistelsesteenweg, vlak naast Carrefour

Nieuwe moskee in Brugge komt aan de Gistelsesteenweg, vlak naast Carrefour

Geschreven op 17 november 2023 om 11:45 door Mario De Wilde

Op de webstek (https://cicbrugge.com/nl/home/) van het Islamitisch Cultureel Centrum kan men sinds gisteren het volgende lezen: “Fantastisch nieuws: we hebben na lang zoeken een groot gebouw met parking voor onze Brugse moslimgemeenschap gevonden! Zoals de meeste onder jullie weten kampt de enigste Brugse moskee al lange tijd met verschillende ondraaglijke problemen. Het bestuur van het CICB is al heel lang op zoek naar een nieuw, passend gebouw waar ze alle gelovigen op een veilige en aangename manier kan samenbrengen. Dat was een enorme uitdaging. En Alhamdullilah, we hebben eindelijk de ideale plaats gevonden en hebben een contract ondertekend voor de aankoop van een groot gebouw met parking. We zullen er ook voldoende ruimte hebben voor klaslokalen, een bibliotheek, vergaderzalen en een ontmoetingsplaats. De bibliotheek en klaslokalen zullen gebruikt worden voor het geven van Arabische en Koranlessen aan kinderen, jongeren en volwassenen door ervaren pedagogisch gevormde moslimleerkrachten”.

Momenteel is het Islamitisch centrum bezig met een inzameling van fondsen. Ze hebben 700.000 euro nodig en hebben al een slordige 550.000 euro ingezameld. Intussen heeft Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin de locatie zelf gevonden: naast de parking van de nieuwe Carrefour op de Gistelsesteenweg waar vroeger het FONS was, uitbetaler van het Groeipakket

Fractieleider Stefaan Sintobin: “De Islam heeft voor ons geen plaats in onze Westerse maatschappij en in dit geval ook niet in Brugge. De Islam is geen godsdienst maar een veroveringsideologie die geen scheiding kent van Kerk en Staat, die de gelijkheid tussen man en vrouw niet erkent, die de koran en zelfs de sharia boven onze grondwet stelt, die jonge meisjes genitaal verminkt en die onze Westerse waarden en normen niet onderschrijft. Kortom, een ideologie die de laatste jaren in gans de wereld steeds gewelddadiger wordt. Maar los van onze visie op de Islam is deze locatie ongeschikt voor een megamoskee. De moskee zou terecht komen op een locatie die midden in een dicht bevolkte omgeving, waar er nu al bij momenten een grote verkeersdrukte heerst en waar te weinig parking is voor de bezoekers van deze nieuw mega moskee. Zeker op vrijdagmiddag zal daar totale chaos heersen. Het Vlaams Belang zal dus alle mogelijke juridische middelen aanwenden om deze moskee op deze locatie tegen te houden, sluit politieke acties op locatie niet uit en zal vooral de bewoners oproepen om bewaar aan te tekenen tegen de komst van deze megamoskee in Sint-Andries. Uiteraard zal ik hier op de volgende gemeenteraad over interpelleren”.

 

 

1 reactie

Roland Rotsaert
Geschreven op 2023-11-18 08:08:59
Het Nieuwsblad situeert het gebouw in de Hertogenstraat, nabij de Carrefour Express aan de Torhoutse Steenweg, een heel andere plaats in Sint-Andries... Waar is de kerkelijke overheid al die jaren gebleven? Er zijn een hele reeks kerken in het Brugse die al leegstaan of binnenkort niet meer zullen gebruikt worden. Daar moet ongetwijfeld ook een gebouw tussen zitten aanpasbaar en goed bereikbaar is. Het zou lang niet de eerste keer in de geschiedenis zijn dat een religieus gebouw wisselt tussen een islamitische en christelijke bestemming of omgekeerd.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.