Home > Nieuwe lichting van acht onderwijsambassadeurs in Roeselare studeert af

Nieuwe lichting van acht onderwijsambassadeurs in Roeselare studeert af

Geschreven op 22 juni 2023 om 09:44 door Mario De Wilde

Acht enthousiaste vrijwilligers studeerden op dinsdagavond 20 juni af als onderwijsambassadeur. Ze informeren anderstalige ouders over het Vlaamse schoolsysteem en verwijzen door naar organisaties in Roeselare. Ouderbetrokkenheid, meertaligheid, diversiteit in het onderwijs, vrijetijd in Roeselare, schoolkosten en het onderwijssysteem zijn de belangrijkste thema’s.

Projectmedewerker Onderwijsambassadeurs Roeselare Emma Desnoeck (FMDO): “Het project ‘Onderwijsambassadeurs’, een project van FMDO vzw in samenwerking met Vrij CLB Trikant, CLB GO! Mandel en Leie en de stad Roeselare, is een antwoord op de bezorgdheden die er zijn rond de betrokkenheid van ouders met een migratieachtergrond in het onderwijs. De drempels hierbij liggen vaak op gebrekkige taalkennis als barrière, culturele verschillen met het land van herkomst en het minder vertrouwd zijn met het belang van onderwijs in Vlaanderen. Het project Onderwijsambassadeurs maakt hierin het verschil. Via vorming krijgen de vrijwilligers informatie over de diverse facetten van het onderwijs en het belang om hun kinderen te ondersteunen in hun schooltraject. Ouderbetrokkenheid is een cruciale factor voor het succes van de schoolgaande jeugd.“

Ouders Zonder Grenzen

Via het educatieve spel ‘Ouders Zonder Grenzen’ en de onderwijscafés (laagdrempelige ontmoetingsmomenten) delen de onderwijsambassadeurs hun ervaring en kennis over het onderwijssysteem. De vrijwilligers zijn meestal zelf mensen met een migratieachtergrond en kennen de mogelijke drempels of struikelblokken die anderstaligen meemaken. In juni 2022 studeerde een eerste groep van veertien onderwijsambassadeurs af in Roeselare en vandaag komen daar acht mensen bij. Een enthousiaste groep die klaarstaat om ouders te helpen.

Recht op volwaardig onderwijs

Schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen Michèle Hostekint (stad Roeselare): “Het schoolsysteem in Vlaanderen is niet simpel en verandert voortdurend. Het is belangrijk dat alle ouders weten hoe het onderwijssysteem in Vlaanderen in elkaar zit. Het is een complex systeem en velen, zeker de anderstalige ouders, zien het bos door de bomen niet. Elk kind heeft recht op volwaardig onderwijs en de onderwijsambassadeurs spelen hier een grote rol in het informeren van de ouders.”

Positief samenleven in diversiteit

Projectmedewerker Onderwijsambassadeurs Roeselare Emma Desnoeck (FMDO): “FMDO komt intussen ruim 25 jaar naar buiten met verhalen, projecten en het ondersteunen van verenigingen van mensen met een migratieachtergrond. We zetten hard in op een positieve beeldvorming van onze superdiverse samenleving, we brengen mensen dichter bij elkaar en maken hen sterker. We willen mensen met elkaar verbinden via kleine en grotere projecten zoals hier met de Onderwijsambassadeurs.”

© Femke den Hollander

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.