Home > Nieuwe grensoverschrijdende natuurloop in het Zwin

Nieuwe grensoverschrijdende natuurloop in het Zwin

Geschreven op 9 september 2021 om 11:29 door Mario De Wilde

Vlaanderen én Nederland zijn een nieuwe natuurloop rijker! Deze eerste grensoverschrijdende natuurloop bestaat uit 6 lussen met een totale afstand van 50,5 km. Je doorkruist een afwisselend landschap en kan er genieten van unieke Europese topnatuur. De 100% natuurlopen vormen een permanent parcours dat lopers langs unieke natuur in Vlaanderen brengt. Voor het eerst dus ook in Nederland! Bedoeling is om mensen al sportend dichter bij de natuur te brengen.

Gezonde lucht tanken in het groen
Sporten is gezond, zowel voor de fysieke uithouding als voor de mentale veerkracht. Voeg er een groene omgeving en een portie natuurbeleving aan toe en je krijgt de ideale balans voor een deugddoende activiteit. De ontwikkeling van deze natuurloop is een mooi resultaat van de samenwerking tussen de natuur- en sportsector. Natuurlopen zijn permanente uitgestippelde looproutes dwars door prachtige Vlaamse natuur.
“Natuur en Bos biedt iedereen de kans om in een uniek kader te sporten, zeker ook hier in het prachtige Zwin. Dit gevarieerde landschap dat je laat genieten van Europese topnatuur aan beide zijden van de landsgrens nodigt uit tot recreëren.”, zegt Evy Dewulf, Regiobeheerder bij Natuur en Bos.

“Sporters beleven meer, zeker in de natuur. De herkenbare signalisatie met afstandsaanduidingen tonen je de weg en motiveren je om door te zetten.”, aldus Eva Coens, consulente Bovenlokale werking bij Sport Vlaanderen.

Eerste grensoverschrijdende natuurloop
Deze eerste grensoverschrijdende natuurloop bestaat uit 6 lussen doorheen verschillende natuurgebieden waardoor elke loper er zijn of haar sportieve uitdaging vindt. De duinvalleien, duin- poldergraslanden, het bos, de slikken en schorren, de broedvogeleilanden van het Zwin, de oude stadswallen van Retranchement, … zorgen voor heel wat variatie in de verschillende parcours. Je loopt er in de prachtige Zwinregio voortdurend op de natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder en kan er genieten van Europese topnatuur.

Ter hoogte van de Zwinlaan starten de gele (3,8 km), rode (5,6 km), zwarte (8,9 km) en groene lus. De groene grensoverschrijdende lus van 19,8 km kan je ook starten vanaf de parking van het infopunt Zwin in Cadzand. Daar starten aan Nederlandse zijde ook de oranje lus van 3,5 km en de blauwe lus van 8,9 km.

Als schepen van sport van Knokke-Heist en fervent loper is Jan Morbee uitermate blij met deze grensoverschrijdende looproute. “Op deze manier kunnen we de looproutes van de locals aan beide zijden van de grens delen met een breder looppubliek en samen verder inzetten op de vele troeven van onze unieke Zwinregio”. Grote delen van deze natuurloop zijn trouwens opgenomen in het parcours van de Early Bird Run en van de Trail Run Knokke-Heist op zondag 3 oktober.

“Elk van de partners nam een deel van het werk voor haar rekening. Door dit mooi staaltje van samenwerking hebben we deze eerste grensoverschrijdende natuurloop kunnen realiseren”, zegt Peter Ploegaert, wethouder toerisme en recreatie van de gemeente Sluis.

Meer informatie over de natuurlopen: www.natuurenbos.be/natuurlopen Meer informatie over de loopomlopen: www.sport.vlaanderen/loopomlopen Meer info over de Early Bird Run en de Trail Run Knokke-Heist: www.knokke-heist.be/vrije-tijd/sport/sportactiviteiten

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.