Home > Nieuwe fiets- en wandelbrug over Ieperleekanaal te Boezinge geplaatst

Nieuwe fiets- en wandelbrug over Ieperleekanaal te Boezinge geplaatst

Geschreven op 10 juni 2021 om 08:46 door Filip Vanloo

Gisteren omstreeks 07.00u in de vroege ochtend werd in Boezinge de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Ieperleekanaal geplaatst. De brug werd met een montagekraan opgehesen en daarna neergelaten tussen de reeds aangebrachte landhoofden. De brug weegt 27,9 ton en is 17,7 meter lang en bestaat uit een staalconstructie met een kunststof antislip wegdek. De totale kostprijs van de brug bedraagt 379.550,32 euro, incl. btw. De werken worden uitgevoerd door de firma Norré-Behaegel uit Middelkerke. De productie gebeurt door de firma B-line uit Veurne.

Na het plaatsen van de brug moeten de leuningen nog geplaatst worden op de brug en de landhoofden, het wegdek op de brug en de aansluitende paden worden ook nog in asfaltverharding afgewerkt. Alles zou moeten klaar zijn tegen de feestelijke inhuldiging van het project op 13 juli 2021. Vanaf dan zal de brug ook open zijn voor fietsers en voetgangers.

Vervangen oude brug
Aanvankelijk was het de bedoeling om de oude brug te restaureren. Omdat de doorvaart op het kanaal gegarandeerd moest blijven, kon dit niet ter plaatse. Bij het wegnemen van de oude brug bleek dat er meer structurele vernieuwingswerken nodig waren dan aanvankelijk voorzien. Door het geringe prijsverschil en in het kader van duurzaamheid, werd beslist om een nieuwe brug te laten maken.

Vernieuwing Vrijbosroute
De nieuwe brug maakt deel uit van de vernieuwingswerken aan de Vrijbosroute. Deze route is 20km lang en loopt van de Noordhofweg in Ieper tot in Kortemark. De route kreeg een asfaltlaag van 2,5 meter breed, voor een maximaal fietscomfort en kruisingen in de huisstijl van de provinciale groene assen. De werken werden gestart in mei 2020 en namen ongeveer een jaar in beslag.

Negen voormalige spoorwegbeddingen
De werken aan de Vrijbosroute kaderen in het provinciaal beleid met betrekking tot de herinrichting van voormalige spoorwegbeddingen tot ‘groene assen’, veilige en comfortabele routes die het West-Vlaamse platteland ontsluiten voor onder andere fietsers en wandelaars. Op vandaag beschikt de Provincie over 9 groene assen. De meeste hiervan werden reeds heringericht. Later volgen nog de Abdijenroute tussen Brugge en Maldegem, Frontzate tussen Diksmuide en Nieuwpoort en Vloethemveldzate in Zedelgem.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.