Home > Nieuwe eregasten toegevoegd op de Wielerkampioenen route Sercus in Roeselare

Nieuwe eregasten toegevoegd op de Wielerkampioenen route Sercus in Roeselare

Geschreven op 26 augustus 2021 om 11:41 door Mario De Wilde

Op zaterdag 4 september 2021 om 15 uur overhandigt de Stad Roeselare aan de burgemeester van Sercus Stéphanie Fenet – Declercq in Frans-Vlaanderen vier prachtige panelen met foto, palmares en een uniek gedicht over vier Vlaamse en Franse wielerhelden. De eregasten van dit gebeuren zijn Freddy Maertens, Christophe Sercu, sportdirecteur Topsport Vlaanderen – Baloise, Jean Stablinski vertegenwoordigd door zijn zoon Jacques Stablinski en een vertegenwoordiger van Cédric Vasseur oud-wielrenner en sportdirecteur Cofidis in gezelschap van vader oud-wielrenner Alain Vasseur. Kleppers die meteen het startschot geven van wat een route van de wielerkampioenen zal worden op het fietsroutenetwerk rond de Casselberg.

“Het is de bedoeling dat de wielerkampioenenroute in de komende jaren zijn tegenhanger krijgt in en rond onze stad en dat het project aan weerszijden van de schreve , gezamenlijk groeit en bloeit. Wij willen als Roeselare echt een ambassadeur zijn die de Wielerkampioenen een unieke sterke plek aanbiedt, elk met een prachtig gedicht. De vriendschap van Guido Gezelle en Sercus is daarbij een sterke historische inspiratie”, aldus Dirk Lievens – schepen van toerisme
Een eerbetoon aan Freddy Maertens
Dit is een project van Stad Roeselare met de steun van KOERS. Museum van de Wielersport. Schepen van Cultuur en Toerisme, Dirk Lievens is blij dit kleine project te kunnen aanbieden aan Freddy Maertens die 40 en 45 jaar terug wereldkampioen werd in Ostuni en Praag. Het project in Sercus staat model voor de Wielerkampioenenroute die we op termijn ook rond Roeselare willen ontwikkelen. We beginnen met deze antenne in Frankrijk in het Gezelle dorpje Sercus. In 2019 werd daar door Westtoer het eerste fietsknooppuntennetwerk in Frankrijk ontwikkeld samen met de Franse partner Lys sans Frontières. Op de knooppunten op het grondgebied Sercus komen nu vier herinneringsborden aan de door Freddy Maertens en oud-burgemeester Jean-Pierre Dziadek voorgestelde wielerhelden. We hebben zoveel fantastische wielerhelden aan weerskanten van de Schreve. Schepen Lievens drukt de hoop uit dat het project een magneet wordt om de wielerkampioenen te eren en de mooie zacht glooiende streek te ontdekken. Wie even wil verpozen vindt in Sercus een prachtig Vlaams caféetje St. Erasme.

Gezellestad Roeselare en Gezelledorp Sercus.
Priester – dichter Guido Gezelle ging in 1898 bij pastoor Emile Descamps op bezoek en schreef het mooie gedicht ‘O Zerkel’, een ode aan de mooie Romaanse toren uit de twaalfde eeuw. Pastoor Descamps wou zijn gelovigen in het Vlaams toespreken en had de hulp ingeroepen van Guido Gezelle om zijn sermoenen in het Vlaams te kunnen opstellen. In 2001 werd dit blijvend herinnerd met de inhuldiging van het bewegwijzerd pad ‘Sentier Guido Gezelle’. Dit pad wordt nu verrijkt met een drietal borden die de gedichten ‘Casselkoeien’, ‘Als de Ziele luistert’ in beide talen aanbieden en wat uitleg geven over de vriendschap tussen abbé Jules Lemire, Guido Gezelle en Emile Descamps. Deze vriendschap werd op 20 juni 1999 officieel met een project van VTB Kultuur Roeselare met de steun van Stad Roeselare en schepenen Eric Lamsens en Marc Desseyn. In 2001 werd in Sercus een poëziepromenade georganiseerd. In 2010 ging een Roeselaarse delegatie op bezoek bij feestelijkheden bij de restauratie van het historisch orgel onder leiding van toenmalig Schepen van Cultuur Kris Declercq.

Stadsdichter Edward Hoornaert met een gedicht voor Freddy Maertens
Om die oude vriendschap eigentijds te herformuleren met poëzie en de eerbied voor onze wielerkampioenen werd de nieuwe stadsdichter #VANRSL, Edward Hoornaert, gevraagd een gedicht over Freddy Maertens te schrijven. Het is een prachtig gedicht geworden dat blijvend een plek zal krijgen op het dorpspleintje van Sercus. De andere borden worden op de fietsknooppunten route geplaatst bij kapelletjes of op sterke plekken in het landschap. De Lichterveldse schrijver en dichter Patrick Cornillie schreef het gedicht over Patrick Sercu. Ook de Franse wielerhelden kregen hun gedicht. Alles wordt tweetalig gebracht. De figuur van Guido Gezelle wordt nu ook nog konkreter dankzij de gedichten. VTB Roeselare Kultuur Gezelle zorgde voor een nieuw bord aan de kerk met het gedicht O Zerkel.

Freddy Maertens blij met deze erkenning
“Het idee om onze zovele wielerkampioenen in dat kleine dorpje waar Guido Gezelle te voet naar toe ging, samen te brengen in het teken van de vriendschap en elk te eren met een prachtig gedicht is héél waardevol. Toen Schepen Lievens me het concept voorstelde vond ik dat de pure kampioenen uit de streek vooraan moesten staan en ik was dan ook blij dat ik Jean Stablinksi, die ooit mijnwerker was en zijn zoon Jacques Stablinksi, maar ook Cédric en Alain Vasseur kon uitnodigen om dit project op gang te trekken. Ze zijn in het Noorden van Frankrijk bijzonder geliefd. Zelf won ik viermaal de ronde van Duinkerke, we delen zoveel mooie herinneringen. Het is goed dat er een plek is waar al die Franse en Belgische kampioenen nog eens samen in die Vlaamse heuvels van de Casselberg elkaar treffen”, voegt Freddy Maertens, drievoudige groene trui winnaar uit de Ronde van Frankrijk, daar nog aan toe.

Ook Alain Vasseur heeft goeie herinneringen aan de Vlaamse renners: “Ik zat in de kopgroep van acht in het wereldkampioenschap op 15 augustus 1970 en ging samen met Jempi Monseré, Leif Mortensen en Felice Gimondi naar de meet. Het was de kleine guitige Belg uit Roeselare die grote sterren klopte. Jammer dat hij ons zo vroeg ontviel”, besluit Alain Vasseur
Erbij zijn?
Wie het bezoek wil bijwonen heeft een Europees digitaal coronacertificaat nodig en reserveert zijn komst op visit@roeselare.be ten laatste donderdag 2 september 2021. De plechtigheid start om 15 uur en eindigt iets voor 16 uur met een kleine rondgang en een pot d’amitié in het café St.Erasme. Omwille van de coronamaatregelen in Frankrijk dient het aantal deelnemers beperkt te blijven tot 50. De lijst van wie zich officieel inschrijft, wordt vrijdag 3 september overgemaakt aan het gemeentebestuur van Sercus.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.