Home > Nieuwe doorgangswoningen OCMW Brugge ingehuldigd

Nieuwe doorgangswoningen OCMW Brugge ingehuldigd

Geschreven op 4 oktober 2021 om 08:36 door Mario De Wilde

In de Katelijnestraat heeft OCMW Brugge afgelopen weekeinde twee nieuwe doorgangswoningen in gebruik genomen. De woningen zijn bestemd voor gezinnen met een acute huisvestingsnood, die (tijdelijk) niet op de sociale of private woonmarkt terecht kunnen. In samenwerking met welzijnsvereniging ’t Sas biedt het OCMW de woningen aan aan wie daarvoor in aanmerking komt. De godshuizen aan de Katelijnestraat dateren oorspronkelijk uit de zestiende eeuw. Tot ver in de negentiende eeuw werden ze verhuurd door de Commissie van Burgerlijke Godshuizen, de voorloper van het huidige OCMW. Zo’n 150 jaar later investeert OCMW Brugge in een grondige renovatie van de panden, waardoor ze nu energieconform en volledig woonklaar zijn.

Lieve Wouters (Technische Dienst) “Met het oog op huisvesting voor de meest kwetsbaren, realiseerde ons OCMW al meerdere projecten in de Katelijnestraat. De woning op nummer 79 werd in 2016 gerenoveerd, nu voegen we nummer 81 en 83 aan dat verhaal toe. Beide panden kregen een totale “make-over”. De woningen werden gestript. Enkel de gevels, scheidsmuren, het dakspant en de houten tussenvloer naar de verdieping werden behouden. Stenen vloeren en pleisterwerken werden verwijderd. De oude muren zijn geïnjecteerd tegen opstijgend vocht en de voorgevel werd volledig gedecapeerd en herschilderd. Daarmee kunnen we deze woningen conform de energie- en woonnorm beschikbaar stellen aan onze doelgroep.”

Die doelgroep is door de coronacrisis fors gegroeid, bevestigt het OCMW. In 2020 kwamen maar liefst 779 mensen langs bij het woonloket met een huisvestingsprobleem. Niet minder dan 197 Bruggelingen kregen in datzelfde jaar een verzoekschrift of bevelschrift tot uithuiszetting. Fabienne De Vis (Crisisopvang ’t Sas): “De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we met nieuwe kwetsbaren te maken krijgen. Mensen die voor corona aan het werk waren en net voldoende budget hadden, kregen het hard te verduren. Sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren doen in dat geval hun uiterste best om het aantal sociaal verhuurbare woningen te verhogen. Maar voor een grote groep mensen biedt die formule op korte termijn geen oplossing. Dan springen wij in de bres. De twee vernieuwde doorgangswoningen worden door ons toegewezen aan gezinnen die ook begeleiding krijgen van crisisopvang ’t Sas.”

OCMW Brugge investeerde fors in het project. De renovatie aan de Katelijnestraat kostte zo’n € 346.000. De Nationale Loterij leverde een bijdrage van € 60.000 per woning. Schepen Pablo Annys: “De investering is een goede zaak, maar naast tijdelijke opvang worden deze doorgangswoningen voor betrokken gezinnen ook gekoppeld aan intensieve begeleiding. We bekijken op welke manier we hen in de toekomst opnieuw stabiel kunnen huisvesten. Dit gebeurt in overleg, binnen een haalbaar en passend traject voor alle betrokkenen. Als lokaal bestuur geven we daarmee, samen met een aantal welzijnspartners uit Brugge, duidelijk het signaal dat huisvesting voor ons een prioriteit is. We koppelen het traject aan preventie, begeleiding en opvang en zijn van mening dat elkaar inwoner van onze stad recht heeft op een duurzame en betaalbare woonoplossing. We zijn trots dat we er op deze manier een steentje aan kunnen bijdragen. Mijn dank gaat dan ook uitdrukkelijk naar alle partners, technici, aannemers en architect Bart Vanooteghem, die dit verhaal tot een goed einde brachten.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.