Home > Nieuw Westkaaipark in Ieper afgelopen zaterdag officieel ingehuldigd

Nieuw Westkaaipark in Ieper afgelopen zaterdag officieel ingehuldigd

Geschreven op 13 maart 2023 om 09:26 door Mario De Wilde

In 2020 kocht Stad Ieper een langwerpig rechthoekig perceel van 1400 m² op de hoek van de Molenweg en het Westkaaipad om als groen rustpunt in te richten. Meer dan 300 Ieperlingen brachten via de online bevraging hun stem uit voor de naam van het nieuwe park. Westkaaipark was overduidelijk de favoriet. Op zaterdag 11 maart is het Westkaaipark in aanwezigheid van de burgemeester en alle partners officieel ingehuldigd.

“Sinds begin van deze legislatuur werken we met de stad Ieper intensief aan een groene lobbenplan. Hiermee willen we in de groenarme delen van onze stad nieuwe parken en of buurtgroen realiseren. Aan de noordzijde van onze stad is er weinig openbaar groen. Vandaar dat we volop inzetten op het 15 ha groot Jan Ypermanpark in Sint-Jan, het speelbos in Brielen en dit nieuwe Westkaaipark. In dit parkje zijn enkele fruitbomen, klein fruit en bloembollen aangeplant, is er een bloemenmengsel ingezaaid en hebben we een uitkijkplatform gecreëerd met zicht op de kop van de vaart”, verduidelijkt Valentijn Despeghel, schepen van Natuur en Landschap.

“Het Westkaaipark is een mooie realisatie voor ‘Beleef West-Vlaanderen’. Het past perfect binnen dit subsidiereglement voor de ontwikkeling van fiets- en wandelhotspots. Deze groene rustpunten op onze provinciale routes en netwerken zijn voor fietsers en wandelaars welgekomen gezellige plekjes voor een picknick of pauze. In Ieper realiseerde Westtoer recent een gloednieuwe picknickplaats langs het jaagpad aan de site John Mc Gray. Deze realisatie past binnen het picknickplan van Westtoer met als doel in elke West-Vlaamse stad of gemeente minstens 1 picknicklocatie in te richten”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde van Toerisme en Recreatie

Toegankelijk park als rustpunt vlakbij fietsknooppunt

Het Westkaaipark ligt vlakbij een fietsknooppunt waarlangs jaarlijks veel fietsers Ieper binnen en buiten rijden. Vanaf ontwerp tot realisatie stond integrale toegankelijkheid van het park centraal, voorbeeld daarvan zijn de rolstoelvriendelijke picknickbanken. De Ieperse Stedelijke Adviesraad voor Toegankelijkheid (ISAT) was na het plaatsbezoek tevreden. Ook de constructieve feedback van ISAT wordt ter harte genomen. Zo zullen er aan de zijkanten van de zitbanken nog beugels worden bevestigd. En het overstaand houten platform wordt doorgetrokken tot aan de trappen.

Participatief project

Van ontwerp tot realisatie kregen Ieperlingen inspraak in dit parkproject. In september 2021 maakten buurtbewoners en geïnteresseerden tijdens een publieksmoment ter plaatse kennis met het ontwerp en gaven ze hun eventuele feedback erop. Buurtbewoners en landschapsvrijwilligers staken ook enthousiast mee de spade in de grond tijdens de aanplant van het park eind 2022. Meer dan 300 Ieperlingen brachten hun stem uit op hun voorkeursnaam voor het park. Er was keuze uit 5 namen: Kruispark, Het Vaartput, Kop van de Vaart, Tuin aan de Vaart en Westkaaipark. Met 118 stemmen kwam de laatste eruit als topfavoriet. Het is wel nog tot eind 2023 wachten op de officiële zegen van de straatnamencommissie.

Realisatie met hulp van partners

Het Westkaaipark kost ongeveer 60.000 euro waarvan 44% gesubsidieerd is door 4 partners. Westtoer en de Provincie West-vlaanderen subsidieerden de inrichting en aanleg van dit park als een recreatieve hotspot. Het bedrijf Kronospan betaalde het plantgoed. En Ronny Steyaert Accountants, bedrijf gelegen aan de Westkaai betaalde 1 van de picknickbanken. Op mooie dagen wordt het ook voor hun personeel tijdens pauzes zalig vertoeven in het park

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.