Home > Nieuw welzijnsonthaal gisteren in rechtbank Brugge officieel voorgesteld

Nieuw welzijnsonthaal gisteren in rechtbank Brugge officieel voorgesteld

Geschreven op 1 februari 2023 om 07:54 door Mario De Wilde

In het gerechtsgebouw van Brugge aan de Kazernevest is er voortaan op maandag- en woensdagvoormiddag een “Welzijnsloket”. Daar kun je terecht voor juridische vragen, maar ook voor problemen met welzijn, bijvoorbeeld bij relatie- of gezinsproblemen, schulden, verslaving, depressie, trauma, woonstproblemen, en zo meer. Het welzijnsonthaal wordt bemand door een hulpverlener van het CAW en een advocaat, en bevindt zich aan de ingang van het gerechtsgebouw.

“Mensen weten soms niet welke diensten en hulpverlening er bestaan of de drempel is te hoog om contact te maken. Een gerechtsgebouw is een plaats waar mensen vaak heel concreet geconfronteerd worden met hun moeilijkheden. Daarom is het cruciaal om net hier in te zetten op eerstelijnshulp” aldus afdelingsvoorzitter Wim De Backer.

Het welzijnsonthaal is nog anders dan de gewone juridische eerstelijnsbijstand, zegt stafhouder Carmen Matthijs “Als balie van advocaten verlenen wij al juridische eerstelijnsbijstand via telefoon, chat en tijdens de wekelijkse zitdagen op diverse plaatsen in de provincie. De eerstelijnsbijstand is er om de meest kwetsbare burgers te bereiken, en hen bij te staan met een eerste richtinggevend juridisch advies, of indien nodig een doorverwijzing naar de tweedelijnsbijstand”. Maar het welzijnsonthaal in de rechtbank heeft dus nog een extra troef: “De combinatie van een eerstelijnsadvocaat samen met een CAW-medewerker zorgt ervoor dat ook andere aspecten dan het louter juridische aan bod kunnen komen. Door juridische en sociale expertise te combineren kan de oorzaak van een moeilijke leefsituatie soms beter geduid worden. Hierdoor hopen we mensen het best op weg te helpen naar een oplossing” aldus stafhouder Carmen Matthijs.

Mevrouw Sofie Hannon beleidsmedewerker van CAW Noord-West-Vlaanderen: “Mensen kunnen bij ons onthaal terecht met alle soorten problemen. Moeilijkheden met de kinderen, wegwijs geraken uit de papieren, een schuldenberg, slachtoffer van een ongeval, een naaste in de gevangenis, problemen met de huisbaas, echtscheiding, of depressie. In het welzijnsloket zetten we samen met de persoon alles op een rijtje en geven we informatie en advies. Soms kunnen we mensen een snel antwoord geven waar ze meteen mee verder kunnen. Maar we kunnen de mensen ook de weg wijzen naar andere diensten voor de meest gepaste hulp. Het advies is vertrouwelijk, deskundig, en gratis”.

Het welzijnsonthaal is een samenwerking tussen CAW Noord-West-Vlaanderen, Balie West-Vlaanderen, en de Rechtbanken en parketten in het gerechtsgebouw Brugge, gefinancierd met eigen middelen.

In het welzijnsloket in de rechtbank van Brugge bieden een CAW-medewerker en advocaat eerstelijnshulp iedere maandag en woensdag van 9u tot 13u

1 reactie

Tieleman Nadine
Geschreven op 2023-02-06 16:15:54
Goeie namiddag ! Ik heb problemen met erfenissen en voel me daardoor niet goed,verloren! Er waren 3 erfenissen waar ik maar slechts van papa geerfd heb. Ik heb verleden jaar 2 uittreksels v.bankrekening van mama gevonden en vernomen in Belfius dat ik daar volmacht op had! Aldus waren er 4 erfenissen! Wist wel dat ik eens getekend had in An-Hyp toen ik ongeveer 17 jaar was maar dacht daar niet meer aan. Zolang geleden! En eens getekend met mijn tante(zus van mama) en ik vroeg waarom en ze zei me dat het niet belangrijk was! .Mijn ouders waren echtgescheiden! Mijn mama moest erven van haar zus die in Kortrijk was komen wonen en papa moest normaal gezien ook erven van zijn nicht die in Kortrijk was komen wonen.Papa heeft ook nog geerfd van een andere nicht en mama heeft daar ook van geerfd want ze waren toen nog niet echtgescheiden! Ik heb wel een testament bekomen van de nicht v.papa en ook van de zus van mama.Ik zou willen dat alles eens herzien zou worden aub.Alvast dank. Hoogachtend, Nadine Tieleman.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.