Home > Nieuw Welzijnshuis in Blankenberge opende afgelopen weekend de deuren

Nieuw Welzijnshuis in Blankenberge opende afgelopen weekend de deuren

Geschreven op 5 juni 2023 om 09:01 door Mario De Wilde

Afgelopen vrijdag opende het CKG Kapoentje (centrum voor kind- en gezinsondersteuning) een nieuw Welzijnshuis in Blankenberge. Een karaktervol pand in de Jules de Troozlaan 39 werd gerenoveerd tot een fijne speel- en groeiplek voor kinderen. Ook Huis van het Kind krijgt een fysieke locatie in hetzelfde pand. Het Welzijnshuis is het tastbare resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het lokaal bestuur Blankenberge en CKG Kapoentje uit Oostende, gericht op het versterken van kwetsbare gezinnen, het pedagogisch informeren van ouders en het aanbieden van een STOP 4-7 training. Daarnaast ontwikkelde dit project zich ook dankzij subsidies van de provincie West-Vlaanderen.

Jules De Troozlaan 39

Patrick Blondé & Lies Chromiak, oprichters CKG Kapoentje: “Op het gelijkvloers van het pand komt een nieuwe dagwerking voor jonge kinderen van CKG Kapoentje. De organisatie kreeg toelating van het Agentschap Opgroeien om twaalf dagopvangplaatsen te voorzien voor baby’s en peuters in moeilijke leefsituaties. Daarnaast breidt het aantal begeleidingen aan huis uit. De Stop 4-7 training voor ouders, kinderen en leerkrachten blijft ook behouden. Voor dit alles is een structurele subsidie van € 300.000 vanuit Vlaanderen voorzien. Hierdoor krijgt de stad een permanent hulpaanbod voor zeer jonge kinderen. En dat is nodig, want in Blankenberge wordt 30% van de kinderen in kansarmoede geboren.”

De werking van CKG Kapoentje in Blankenberge heeft als doel ouders en kinderen op alle levensdomeinen te helpen en sterker te maken. Hiervoor zal er lokaal innovatief moeten samengewerkt worden met het Sociaal Huis, Kind en Gezin, kleuteronderwijs, kinderopvang, huisvesting, politie,… Via deze vernieuwende samenwerking streeft het CKG om maximaal kinderen thuis te laten wonen en uithuisplaatsing te vermijden. Dit door dagopvang gekoppeld aan een intensieve thuisbegeleiding.

Huis van het Kind

Kathy Kamoen, schepen voor Huis van het Kind: “Het lokaal bestuur heeft beslist om op de benedenverdieping een fysieke locatie van Huis van het Kind onder te brengen. Op deze manier verbinden we het bestaande ondersteunende aanbod voor gezinnen uit de stad aan één centraal punt. In deze nieuwe fysieke locatie van Huis van het Kind zullen allerhande activiteiten plaatsvinden, waarbij de focus zal liggen op opvoedingsondersteuning en ontmoeting. Denk hierbij aan knutselmomenten, oudercafés en Ontmoetingsmomenten van DAYA en het Kindernestje. Ook partners zullen gebruik kunnen maken van de locatie, bijvoorbeeld voor vormingen. Na de zomer neemt het CAW Noord-West-Vlaanderen haar intrek op de tweede en derde verdieping.”

Het centraliseren van verschillende diensten en partners op één centraal gelegen plek kent voor de Blankenbergse gezinnen alleen maar voordelen. De verschillende partners in het gebouw zullen samenwerken, wat de doorstroom voor gezinnen zeer eenvoudig zal maken. Zo komt iedereen vlot bij de meest gepaste vorm van ondersteuning of hulp terecht.

Het pand is de eerste BEN-jeugdhulpvoorziening in West-Vlaanderen

Het pand werd aangekocht door CKG Kapoentje en gerenoveerd naar hedendaagse normen, met respect voor de belle-epoquewaarde van het huis. Van bij de start van het ontwerp werd gekozen voor een BEN-aanpak (bijna-energieneutraal) waardoor het gebouw zo goed als CO2-neutraal is. Deze klimaatinvesteringen zijn mogelijk gemaakt door een klimaatsubsidie van € 100.000 van de provincie West-Vlaanderen. Voor de financiering van de inrichting kon de vzw rekenen op steun van het fonds De Warmste Week van de Koning Boudewijnstichting, Steunfonds van het Licht en van vzw Het Kind, samen goed voor € 62.000.

Vandaag ontvangt CKG Kapoentje de eerste kinderen. Voor alle info en aanmeldingen: www.ckgkapoentje.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.