Home > Nieuw parkeerbeleid met vier verschillende parkeerzones in De Panne gaat vanaf 1 juli in

Nieuw parkeerbeleid met vier verschillende parkeerzones in De Panne gaat vanaf 1 juli in

Geschreven op 2 april 2023 om 08:42 door Mario De Wilde

De gemeenteraad van De Panne heeft in de raad van maandag 20 maart een nieuw parkeerbeleid goedgekeurd. Dit treedt vanaf 1 juli 2023 in voege. Het huidige parkeerbeleid dateert van 2019. Tijd dus om dit te evalueren en daar waar nodig bij te schaven. Het bestuur van De Panne wil namelijk het handelscentrum aantrekkelijker maken en bezoekers de nodige faciliteiten aanbieden om gezellig te kunnen shoppen. Moeten er bijkomende parkeercapaciteit zijn? Zijn bewonerskaarten haalbaar? Een eenvoudig, transparant en logisch parkeerbeleid is alvast essentieel.

HUIDIGE SITUATIE
Het huidige parkeerplan voorziet 2 zones met betalend parkeren: in het commerciële en toeristische centrum van De Panne. Hierdoor veroorzaken toeristen en dagjesmensen tijdens de weekends en schoolvakanties vaak (parkeer)overlast door binnen woonwijken op zoek te gaan naar een (gratis) parkeerplaats. Bijgevolg nemen deze langparkeerders vaak de parkeerplaatsen in die voorzien zijn voor wijkbewoners.

NIEUW PARKEERPLAN
Een belangrijk principe voor het nieuwe parkeerbeleid is dat rotatie (= kort parkeren) enkel belangrijk is als er ook concentraties van handelaars zijn. Op plaatsen waar weinig of geen handelaars zijn, zijn lege straten te vermijden en kan evengoed de volledige parkeercapaciteit gebruikt worden.

Duidelijk afgebakende zones voor fietsen, moto’s, en voor laden en lossen moeten dan weer zorgen voor meer orde op straat.

PARKEERZONES
In het nieuwe parkeerbeleid zijn vier verschillende parkeerzones opgenomen.

In het commerciële centrum (= Zeelaan en enkele zijstraten) is het mogelijk om korte tijd (max. 2 uur per dagdeel) betalend te parkeren Ook het principe van Shop & Go wordt hier ingevoerd: om snel een boodschap te doen, kan iemand maximaal 30 minuten parkeren zonder parkeerticket. De controle gebeurt op de Shop & Go parkeerplaatsen automatisch.
In de woonwijken rond het toeristische centrum (Dumontwijk, Houtsaegerwijk …) blijft Shop & Go mogelijk, maar wordt middellang (max. 4 uur, 1x verlengbaar) betalend parkeren ingevoerd van juni tot en met september, op feestdagen, tijdens weekends en de Vlaamse schoolvakanties.
Wie gedurende lange tijd wil parkeren, kan terecht op de (rand)parkings in de randgebieden. Hier wordt betalend parkeren eveneens ingevoerd van juni tot en met september, op feestdagen, tijdens weekends en Vlaamse schoolvakanties

In Adinkerke blijven de Blauwe zones met het kort parkeren (max. 2 uur) met de parkeerschijf het hele jaar door gelden. Binnen de blauwe zones worden 18 Shop & Go zones ingevoerd.
PARKEERABONNEMENTEN
Het nieuwe parkeerbeleid voorziet eveneens 5 verschillende digitale parkeerabonnementen.

-Bewonersabonnement: inwoners en eigenaars van een wooneenheid zonder domicilie kunnen per nummerplaat een abonnement (max. 4 abonnementen per wooneenheid) aanvragen om te parkeren in de oranje, groene en blauwe zone. Het eerste abonnement is gratis.
-Bedrijvenabonnement: lokale handelaars en bedrijven kunnen met dit abonnement (€ 120 per abonnement en per jaar) parkeren in de oranje, groene en blauwe zone.
-Abonnement werknemers: wie in De Panne werkt, maar er niet woont, kan via de werkgever een abonnement (€ 40 per abonnement en per jaar) aanvragen dat geldig is in de groene zone.
-Abonnement dienstverleners: ook huishoudhulp die via dienstencheques werkt kan via de werkgever een abonnement (€ 40 per abonnement en per jaar) aanvragen. Dit abonnement is geldig in de oranje, groene en blauwe zone.
-Abonnement zorgverstrekkers: alle zorgverstrekkers kunnen (op zelfstandige basis of via de werkgever) een abonnement (€ 40 per abonnement en per jaar) aanvragen. Dit abonnement is geldig in de oranje, groene en blauwe zone. Parkeren in de rode zone is mogelijk voor max. 1 uur mits het leggen van de parkeerschijf.

In de gemeenteraad van april worden de modaliteiten voor de parkeerabonnementen ter goedkeuring voorgelegd. Vanaf mei zullen parkeerabonnementen via het parkeerbedrijf Streeteo kunnen aangevraagd worden. Vanaf 1 juli treedt het parkeerbeleid in voege.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.