Nieuw, maar nu al is Cooper allemansvriend bij Politiezone VLAS
Politiezone VLAS verwelkomde afgelopen weekend een nieuwe bijzondere collega: Cooper de emotionele zorghond Deze professioneel opgeleide Labrador biedt emotionele ondersteuning aan slachtoffers van misdrijven. Meteen bij zijn aankomst werd hij met de meest liefdevolle attentie omringd. Maar Cooper zorgt ook voor een mooie return:
1. Wat is een emotionele zorghond?
Een emotionele zorghond is een professioneel getrainde hond die in de politiezone Vlas ingezet wordt in het kader van slachtofferzorg, een cruciale opdracht die politiemensen jammer genoeg dagelijks moeten uitvoeren. Cooper biedt als professioneel opgeleide hond ondersteuning aan slachtoffers van misdrijven, hun familie en ook aan eventuele getuigen.
De hond die aangekocht werd voor PZ Vlas werd opgeleid door de vzw’s Hachiko en Canisha, die beiden gespecialiseerd zijn in het opleiden van assistentiehonden: hulphonden voor personen met een motorische beperking, autismehonden epilepsiehonden, instellingshonden, …. Beide organisaties zijn erkend en internationaal geaccrediteerd.
Korpschef Filip Devriendt: “We zijn uiteraard heel verheugd om onze nieuwste aanwinst van het korps voor te stellen. Cooper is een heel zachtaardige Labrador en een lieve metgezel, maar hij is zoveel meer dan dat: Cooper is vooral een professioneel hulpmiddel voor onze collega’s van de Sociale Politie.”
2. Meerwaarde en voordelen
Het werken met een zorghond is voor de medewerkers van de Sociale Politie en bij uitbreiding het ganse PZ Vlas korps een absolute meerwaarde in de aanpak van slachtofferzorg. We zetten de voordelen even op een rijtje:
• De hond zal in eerste instantie een verzachtend effect hebben bij het contact met het slachtoffer. Cooper zal eerst helpen kalmeren om daarna de communicatie te faciliteren. Vanuit die rust durven slachtoffers sneller praten en getuigen.
• Een emotionele zorghond velt geen oordeel en installeert het vertrouwen. Slachtoffers staan vaak onder een enorme druk en hebben al heel wat meegemaakt. Dan kan een politie-omgeving of een verhoor zeer intimiderend zijn. De hond zorgt ervoor dat slachtoffers zich openstellen en hun verhaal durven doen.
• De aanwezigheid van Cooper heeft een kalmerende invloed en werkt stress en agressie verlagend. Ook vertrouwen slachtoffers sneller hun verhaal toe aan deze zachtaardige Labrador, die ook een rol kan spelen in het verwerken van bepaalde trauma’s.
3. Inzet bij de sociale politie
Cooper maakt sinds kort deel uit van de afdeling Sociale Politie. De hoofdverantwoordelijke voor Cooper, zijn baasje dus, is hoofdinspecteur Alison Depreitere. De hond volgt de werkdag en het uurrooster van Alison als de hoofdhandler. Er werd ook een extra handler opgeleid, dat is assistente Frédérique Vanassche. Beide collega’s hebben al vele jaren politionele ervaring binnen de Sociale Politie. Uiteraard zijn het ook hondenliefhebsters!
Cooper is dus in perfecte handen bij Alison, Frédérique en bij alle collega’s van de Sociale Politie. Het is ook op hun werkplek dat zijn bench staat. Na de werkdag gaat Cooper mee naar huis met Alison.
De hond kan ongeveer twee interventies per dag aan. Hij wordt onder meer ingezet bij de audiovisuele verhoren van minderjarige slachtoffers van zedenfeiten of intrafamiliaal geweld. Tijdens zo’n moeilijke momenten kan Cooper aan het kind een vorm van ondersteuning, troost en geruststelling bieden zoals alleen een hond dat kan. Uiteraard zal Cooper niet enkel bij minderjarige maar ook bij meerderjarige slachtoffers ingezet worden: stalking, huiselijk geweld, zedendelicten …). Bij crisisinterventies op het terrein zal hij niet onmiddellijk ingezet worden, dit om de veiligheid voor de hond te garanderen.
Alison Depreitere – Sociale Politie: “Een interventie door de leden van de Sociale Politie is nooit gedaan op een paar minuten, wel integendeel. Als je ziet met welke problematische gezins- en opvoedingssituaties onze collega’s te maken krijgen, het gaat heel vaak over schrijnende en dieptriestige toestanden, dan weet je wel dat er steeds de nodige tijd moet vrijgemaakt worden voor dergelijke interventies.”
4. Roepnaam
Alle collega’s van ons korps kennen de zorghond bij zijn ‘knuffelnaam’ Cooper. Maar enkel Alison en Frédérique mogen ook zijn werknaam gebruiken. Deze werknaam wordt niet gecommuniceerd. Op zijn werknaam volgt een commando en weet de hond dat hij moet werken. Op die manier is er voor de hond een duidelijk onderscheid zijn tussen werken en ontspannen.
5. Professionele slachtofferzorg opleiding door vzw’s Canisha en Hachiko
Cooper werd geboren in februari 2021. 2 maand na zijn geboorte startte hij als puppy met het lange traject van opleidingen bij gastgezinnen, bij Hachiko en bii PZ Vlas. Op 15 september 2023 slaagden Cooper en Alison in hun eindexamen!
Omwille van zijn zachtaardige en sociale karakter werd hij geselecteerd voor de finale opleiding als emotionele zorghond in slachtofferzorg.
De vzw’s Canisha en Hachiko stippelden vervolgens met de handlers van de Sociale Politie van PZ Vlas het interne traject uit. Hoofdhandler Alison en co-handler Frédérique hebben eveneens een opleiding genoten. Cooper heeft zoals hiervoor al vermeld met Alison zijn eigen werkrooster en brengt zijn vrije tijd in haar gezin door. Voldoende rust na een intense, emotionele werkdag is essentieel, ook voor honden.
Sandra Demeester – Hachiko: “Honden bieden een luisterend oor, zijn aaibaar en vellen geen oordeel, dat maakt hen zo waardevol binnen een context van slachtofferzorg. De honden worden geselecteerd op hun karakter en gedrag, volgen een gericht opleidingstraject en krijgen samen met het politieteam een doorgedreven coaching op de werkplek.”
Canisha vzw is een, door de Vlaamse overheid erkende, assistentiehondenschool met meer dan 17 jaar ervaring in het opleiden van hulp- & hoorhonden. In 2016 zijn daar ook de autismehonden bij gekomen. Deze assistentiehonden openen niet alleen letterlijk de deur voor hun baasje, maar ook figuurlijk de deur naar de maatschappij. Zij bezorgen hun baasje een verhoogde zelfredzaamheid en meer autonomie. www.Canisha.be
Hachiko startte 30 jaar geleden met de opleiding van assistentiehonden. Vanuit de expertise omtrent hulphonden voor volwassen en jongeren met een motorische beperking, leidt het centrum vandaag ook meldhonden voor personen met epilepsie, autismehonden voor kinderen en instellingshonden op. Het nieuwe centrum in het groene Schelderode groeit ondertussen uit tot een gastvrije plek waar hond en mens elkaar volop koesteren. www.Hachiko.org
Mark van Gelder – Canisha: “Vanuit onze expertise omtrent het opleiden van assistentiehonden willen we een soort kwaliteitslabel installeren omtrent de introductie van emotionele zorghonden in slachtofferzorg.”
6. Pilootproject in Europa
Het inzetten van Facility Dogs (FYDO) in slachtofferzorg gebeurt al langer met succes in de Verenigde Staten, de Courthouse Dogs Foundation heeft hierin baanbrekend werk verricht. Binnen het kader van het Europese FYDO project dat onder coördinatie van Victim Support Europe valt, hebben Canisha en Hachiko samen met buitenlandse collega’s het concept en de standaarden voor Europa uitgeschreven. Na Fluf bij Politie Gent, is Cooper nu de tweede hond die ingezet wordt.
7. Steun
Het trainen en opleiden van een zorghond is natuurlijk heel arbeidsintensief en brengt een zeker kostenplaatje met zich mee. De politiezone VLAS werd daarin gesponsord en ondersteund door het Belgisch familiebedrijf UNITED PETFOOD, een grote internationale producent van katten- en hondenvoeding. United Petfood werkt enkel onder een private label, dus als het huismerk van o.a. speciaalzaken en grootwarenhuizen. Het bedrijf heeft 22 vestigingen verspreid over 10 landen. Zij investeerden eerder al in de opleiding van een blindengeleide hond en in een assistentiehond voor iemand die mindervalide is.
Aline Wiels – United Petfood: “Honden spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Wij van United Petfood zijn ervan overtuigd dat een emotionele zorghond een verschil kan maken en voor tal van slachtoffers een hart onder de riem zal zijn.”
Dankzij de steun van United Petfood konden PZ Vlas en de vzw’s Canisha en Hachiko samen het all-in traject voor de inzet van een emotionele zorghond opstarten: aankoop van de hond, de selectie, medische kosten, opleiding, kosten opvanggezin, opleiding handlers, verzekering, voeding, materiaal en de levenslange opvolging van de hond door de vzw’s, die ook hun eigendom blijft. www.unitedpetfood.eu Foto: PZ VLAS