Home > Nieuw fiets-, wandel- en ruiterpad tussen Papenvijverstraat en Proosdijstraat in Oostkamp

Nieuw fiets-, wandel- en ruiterpad tussen Papenvijverstraat en Proosdijstraat in Oostkamp

Geschreven op 12 juni 2024 om 07:39 door Mario De Wilde

Fietsers, wandelaars en ruiters kunnen voortaan vlot en veilig doorsteken van de Papenvijverstraat naar de Proosdijstraat in Oostkamp. De Vlaamse Landmaatschappij heeft daarvoor een nieuwe wandel- en fietsverbinding aangelegd. Naast dit pad heeft het Agentschap voor Natuur en Bos voor een gloednieuw ruiterpad gezorgd. Natuur en Bos en de VLM dragen zo bij aan het netwerk van zachte verbindingen door bos-, natuur- en landbouwgebieden in het landschapspark Bulskampveld. De gemeente Oostkamp, Natuur en Bos en de VLM openen de paden vanavond samen met buurtbewoners en verenigingen.

Via de nieuwe paden kunnen wandelaars, fietsers en ruiters voortaan vlotter van de bossen rond Kampveld en Rooiveld in Oostkamp naar het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld in Beernem en naar de Vagevuurbossen in Wingene. De nieuwe paden werden aangelegd op gronden van Natuur en Bos. Ze sluiten aan op een bestaande weg in steenslag die aftakt van de Papenvijverstraat en naar enkele woningen leidt. Daarna lopen ze parallel met de Rivierbeek in een afwisselend landschap met akkers, weiden en bossen. In de nabije toekomst zal de verbinding opgenomen worden in het wandel- en fietsnetwerk Bulskampveld. De komende jaren voorziet Natuur en Bos nog bijkomend bos in deze omgeving.

Gentbruggemolenpad

Het wandel- en fietspad wordt opgenomen in het tragewegennetwerk. Het pad krijgt de naam Gentbruggemolenpad, naar de molen die hier stond tussen de 15de en de 19de eeuw. De Gentbruggemolen lag aan de noordzijde van de Proosdijstraat, aan de Ringbeek en nabij de hoeve Van Poecke. De molen stond op het grondgebied van de heerlijkheid Gentbrugge bij “Hertsberge capelle”. In 1892 werd de molen geraakt door een blikseminslag en brandde hij af.

Het Gentbruggemolenpad is aangelegd in ongebonden porfiersteenslag, zodat water kan infiltreren. Het heeft een breedte van twee meter. De totale kostprijs voor de aanleg van het wandel- en fietspad is 66.000 euro. De werken voor de aanleg van het pad kaderen in het landinrichtingsplan Nieuwenhove-Gruuthuyse, en werden voor 50% betaald met subsidies landinrichting van het Vlaams Gewest. De overige 50% werd gefinancierd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het ruiterpad werd volledig aangelegd en bekostigd door Natuur en Bos.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.